monitorulcj.ro Menu

Actualitate

„Clienții” Zilelor Clujului: de la gurmanzi, la iubitori de carte și de teatru

În week-end, sărbătoarea orașului a încercat să le ofere clujenilor cele mai variate manifestări.

În week-end-ul care tocmai a trecut, au debutat Zilele Clujului. Monitorul de Cluj a încercat să suprindă cele mai importante și mai atractive evenimente organizate cu această ocazie.

Ziua Artei Culinare Chineze

În mod cert, una dintre cele mai atractive manifestări a stat sub semnul Zilei Artei Culinare Chineze. Ea s-a desfăşurat, vineri, la restaurantul Primăriei - „Memo 10” - și a atras sute de clujeni dornici să guste fie şi măcar unul din preparatele din meniu, mai ales că denumirile au fost tot atât de îmbietoare ca şi mirosul minunat - „Pui cu patru comori”, „Pui cu patru arome” sau „Pui cu zece legume”.Aproape toţi clujenii pofticioşi au cerut să fie serviţi cu aceste preparate, preţul unei porţii fiind relativ mic. Şi „Puiul picant” a avut succes, iar „Pacheţele umplute”, „Baozi cu carne”, „Baozi cu legume” şi „Lipia cu legume”, au fost cerute de clienţi şi „pentru acasă”.„Am citit în programul «Zilele Clujului» despre Ziua Artei Culinare Chineze şi mi se pare firesc ca la o invitaţie de acest gen să răspundem cu un interes pe măsură. De altfel, toate evenimentele anunţate în program mi se par atractive şi cred că va fi o manifestare de mare succes. Eu sunt atrasă mai mult de muzica simfonică, dar şi de meşteşugurile şi costumele populare tradiţionale româneşti. Voi veni şi la Ziua Artei Culinare Spaniole, pentru că lucrând un scurt răstimp la Madrid am avut ocazia să aflu o parte din secretele iberice ale gătitului savuros şi îmi place mult 'Paella' cu pui, orez, fasole, ceapă şi mirodenii. Uneori, acasă, fac câte o prăjitură spaniolă”, a declarat una dintre clientele restaurantului.

„Promenada cărților”

Piaţa Muzeului găzduieşte, începând de vineri şi până în 31 mai, un Târg de Carte organizat sub titlul „Promenada cărţilor”. Cinci edituri locale şi cinci librării le oferă cititorilor ocazia de a achiziţiona volume cu reducere de preţ, iar publicul este interesat de şansa de a cumpăra mai avantajos o carte.„Toată lumea care cumpără o carte primeşte un tichet pe care îl completează şi îl introduce în urnă, pentru tombolă. Premiul cel mare constă în zece metri liniari de carte. Şi premiile al doilea şi al treilea sunt tot în «metraje cărturăreşti». Extragerea tichetelor câştigătoare se va face în 31 mai, la ora 17”, a declarat, pentru Agerpres, Andreea Andrieş, care se ocupă din partea Primăriei de organizarea „Promenadei Cărţilor”.

Francofoni de Zilele Clujului

Institutul Francez din Cluj-Napoca și-a delectat publicul de toate vârstele să participe la suita de manifestări pe care le-a organizat, sâmbătă şi duminică, în calitate de partener al acestei manifestări. Compania franceză „Petit Monsieur” a prezentat pentru cei mici un spectacol pe strada Matei Corvin, cu micile aventuri şi accidente care îl transformă pe „Domnul Toată-lumea” într-un adevărat clown, împotriva voinţei lui. Spectacolul se bazează pe comicul de situaţie, accentuat cu ajutorul mimei şi al acrobaţiei.Un alt spectacol, de circ atipic, intitulat „Ça cartonne a Washington”/Se leagă între coperte la Washington, s-a jucat pe Bulevardul Eroilor.Iubitorii de literatură au avut prilejul de a o întâlni ieri pe scriitoarea franceză Nina Yargerov la „Promenada Cărţilor” din Piaţa Muzeului. Nina Yargerov este cunoscută pentru romanele sale „Tuer Catherine”/A o ucide pe Catherine, de ficţiune şi inovator în multe privinţe, şi „Vous serez mes temoins”/Veţi fi martorii mei, apărut în 2011. Scriitoarea din Hexagon se află, timp de o lună, în România, cu prilejul unei Misiuni Stendhal.

Belgienii ne-au dăruit un... monument

Şeful Delegaţiei Wallonie Bruxelles la Bucureşti, Fabienne Reuter, şi primarul Radu Moisin au inaugurat, sâmbătă, monumentul dăruit municipiului Cluj-Napoca de către oraşul Namur din regiunea valonă a Belgiei.Monumentul, realizat din rocă dură de Namur, reprezintă o masă cu patru bănci situate de jur împrejurul său şi este un simbol al cooperării pe care cele două oraşe au început-o în urmă cu doi ani.În discursul rostit la ceremonie, Fabienne Reuter a evidenţiat importanţa acestui eveniment, apreciat a fi un simbol al prieteniei cu Namur, oraş înfrăţit cu Cluj-Napoca.„În calitatea pe care o am, de şef al Delegaţiei Wallonie Bruxelles la Bucureşti, este o mândrie pentru mine să mă aflu aici, la Cluj-Napoca, pentru a dezveli acest monument, pe malul râului Someş, ce aminteşte de fluviul nostru Meuse şi conferă un sentiment de apropiere în plus. Astfel de evenimente contribuie la apropierea dintre cele două comunităţi”, a spus oficialul belgian, mulţumind, totodată, pentru „extraordinara primire de la Cluj-Napoca”.

Explicație foto: Cristian Gog, „mentalistul” clujean care a câștigat ultima ediție a show-ului tv „Românii au talent”, a făcut o demonstrație de rezistență la frig, stând trei ore într-un „sicriu” de gheață.