Actualitate

TIFF Art la Muzeul de Artă

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/25/06-independenta romaniei.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Muzeul de Artă din Cluj-Napoca devine un punct fierbinte pe harta locațiilor Festivalului Internaţional de Film Transilvania.</p>

În incinta Muzeului de Artă vor avea loc vernisaje și expoziții de fotografie, proiecții de filme, concerte, teatru și multe alte surprize. TIFF Art va găzdui Ziua Diversității, cu un program variat dedicat promovării înțelegerii inter-etnice, precum şi evenimente din cadrul Zilei Maghiare.

Seria evenimentelor TIFF Art debutează sâmbătă, 2 iunie, de la ora 13.00 cu vernisajul expoziției „Bucuria de a fi la Săpânța”, realizată de fotografii Alisa Tarciniu, Andreea Aron şi Iulian Ignat. Expoziția suprinde lumea satului în contextul festivalului de muzică „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”. În aceeași zi, de la ora 17.30, are loc și lansarea expoziției semnată de Cosmin Bumbuţ, „Cuba continuă”, cu fotografii realizate de artist în cei patru ani în care a fost în Cuba. Povestea Cubei și a unui popor „izolat și suspendat în timp” este completată de cartea omonimă semnată de Elena Stancu, a cărei lansare va avea loc în aceeași zi. Ora 21.30 este rezervată unei experiențe audio-vizuale cu totul specială, oferită de trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012. Spectatorii vor avea parte de Mandinga Live Cinema, un show inedit prin care trupa sărbătoreşte împlinirea a zece ani de activitate. Un spectacol interactiv și antrenant în care cele mai importante momente din istoria de zece ani a trupei vor fi prezentate publicului, imaginile fiind acompaniate live de melodii.

Scurtmetraje și documentare

Duminică, 3 iunie, la TIFF Art va fi Ziua Diversităţii, iar cu această ocazie, clujenii putea să meşterească alături de rudari sau împletitori, să probeze costume tradiţionale romani, să urmărească o piesă de teatru pusă în scenă de copiii romi de la Pata Rât sau să asculte un concert Romano Butiq, de la 20.30. Seara, de la ora 21.30, va fi proiectat documentarul „Divided States of America: Laibach 2004 Tour” de Saso Podgorsek, ce urmărește traseul formaţiei Laibach în cadrul turneului din 2004. Luni, de la 21.30, curtea muzeului va fi gazda unui alt performance inedit – „Umbra lui Caligari” - trei scurtmetraje americane de avangardă („The Life and Death of 9413: A Hollywood Extra”, „The Love of Zero” și „The Telltale Heart”) inspirate de filmul „Cabinetul doctorului Caligari”, care vor fi acompaniate live de ansamblul Einuiea.
Unul dintre cele mai frumoase documentare despre România, „Wild Carpathia” (Carpații sălbatici), va putea fi urmărit marți, 5 iunie, de la ora 21.30. Filmul combină aspecte din istoria Transilvaniei – începând de la daci şi terminând cu perioada medievală – cu imagini din România actuală. La proiecția filmului va lua parte DJ Nico de Transilvania, cea care realizează coloana sonoră a documentarului şi care va cânta la TIFF Music Night, pe 4 iunie.


Expoziții și concerte

Miercuri, 6 iunie, la ora 19.30, va fi deschisă expoziția de autor Helmut Stürmer, care cuprinde peste 200 de filme, spectacole de teatru și operă. Elemente de decor, machete pentru filme şi fotografii din spectacolele şi filmele la care a lucrat renumitul scenograf vor putea fi admirate la TIFF Art. În aceeaşi zi, de la 21.30, cei care vor să sărbătorească Ziua Maghiară cum se cuvine sunt așteptați la un concert susținut de Koszika & The Hotshots, o talentată trupă din Târgu Mureș.
În seara de vineri, 8 iunie, de la ora 21.30, primul lungmetraj românesc, „Independenţa României”, în regia lui Grigore Brezeanu și  Aristide Demetriade, va fi proiectat la TIFF Art cu acompaniament live asigurat de Dj Du Base, unul dintre pionierii muzicii electronice româneşti. Proiecţia specială e prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la premieră şi se anunţă un eveniment memorabil la TIFF.

abonare newsletter