Actualitate

Trupa Mandinga s-a calificat în finala Eurovision 2012

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/24/07-mandinga.jpg" border="0" align="right" />Finala concursului va avea loc sâmbătă, de la ora 22:00, ora României.</p>

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a calificat în finala concursului, care va avea loc sâmbătă, după ce a trecut, marţi, de semifinala care s-a desfăşurat la Baku, în Azerbaidjan.

Deşi solista formaţiei Mandinga, Elena Ionescu, a avut nişte probleme cu casca, trupa românească, care a participat în concurs cu piesa „Zaleilah” (compozitor Costi Ioniţă), a reuşit să treacă cu bine de semifinala de marţi.
De altfel, AFP scria, marţi, că România se numără printre ţările favorite la ediţia de anul acesta a Eurovision, alături de Rusia, Italia, Serbia şi Marea Britanie.
Cele 18 ţări care au evoluat în prima semifinală Eurovision, marţi, pe scena Crystal Hall de la Baku, au fost, în ordinea intrării în concurs: Muntenegru, Islanda, Grecia, Letonia, Albania, România, Elveţia, Belgia, Finlanda, Israel, San Marino, Cipru, Danemarca, Rusia, Ungaria, Austria, Moldova şi Irlanda.

Cine s-a mai calificat?

În afară de România, în semifinala de marţi s-au mai calificat Moldova, Islanda, Ungaria, Danemarca, Albania, Cipru, Grecia, Rusia, Irlanda. Cei 10 finalişti au fost desemnaţi pe baza votului telespectatorilor şi a votului unui juriu de specialitate, în egală măsură. Eurovision va continua joi, cu a doua semifinală, când vor concura, în ordinea tragerii la sorţi: Serbia, Macedonia, Olanda, Malta, Belarus, Portugalia, Ucraina, Bulgaria, Slovenia, Croaţia, Suedia, Georgia, Turcia, Estonia, Slovacia, Norvegia, Bosnia şi Herţegovina, Lituania.
Ţările calificate direct în finală sunt Marea Britanie, Franţa, Italia, Azerbaidjan, Spania şi Germania.
Finala concursului Eurovision va avea loc sâmbătă, de la ora 22.00 (ora României).


Cum se poate vota?

Românii din străinătate vor putea vota formaţia Mandinga în finală numai dacă vor urmări concursul la televiziunea publică din ţara în care se află – pentru a afla numerele de telefon alocate piesei trupei.
Ediţia de anul acesta a concursului Eurovision se desfăşoară la Baku, în Azerbaidjan, după ce Ell & Nikki au câştigat competiţia de anul trecut, cu piesa „Running Scared”.
Semifinala de marţi a fost difuzată în direct pe TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional, iar semifinala de joi şi finala de sâmbătă vor fi transmise în direct de aceleaşi posturi ale televiziunii publice.

Artiști care și-au câștigat faima la Eurovision

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică – ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan şi Celine Dion.


Cele mai bune performanțe românești

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter