Actualitate

2.000 de copii din Cluj, „abandonaţi” de părinţii plecaţi în străinătate

<p>Specialiştii de la Protecţia Copilului Cluj consideră că ar trebui prevăzute sancţiuni pentru părinţii care pleacă în străinătate fără să găsească persoana potrivită în grija căreia să lase copilul.</p>

2.000 de copii din judeţul Cluj au fost lăsaţi în grija rudelor sau a altor persoane de către părinţii nevoiţi să plece la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 800 au ambii părinţi plecaţi din ţară.

Statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj arată că, la sfârşitul trimestrului III, 2.000 de copii din judeţ aveau părinţii plecaţi la muncă în străinătate, iar dintre aceştia 1.200 au un părinte plecat şi restul de 800, ambii părinţi. Numărul copiiilor aflaţi în această situaţie este aproximativ neschimbat faţă de perioadele anterioare.
Potrivit legii actuale, părintele este obligat să comunice în grija cui lasă copilul însă fără să specifice exact cine este acea persoană. În scurt timp, acest aspect s-ar putea modifica deoarece la începutul săptămânii, Senatul a adoptat tacit o iniţiativă legislativă casre prevede că părinţii ar putea fi obligaţi să notifice în scris Serviciului de Asistenţă Socială numele persoanei în grija căreia rămân copiii minori în cazul în care pleacă în străinătate pentru o perioadă mai mare de şase luni. Proiectul de lege urmează să fie transmis Camerei Deputaţilor care este cameră decizională. „Părinţii erau obligaţi şi până acum să spună în grija cui lasă copiii, dar fără să dea numele persoanei, de aceea de multe ori nu se mai ştie cine are grijă de copii: bunicii, mătuşa sau unchiul”, a declarat Nicoleta Molnar, directorul executiv al DGASPC Cluj.

Sancţiuni pentru părinţii neglijenţi

Conducerea DGASPC Cluj consideră că legea ar trebui să mai prevadă şi alte aspecte referitoare la situaţia copiiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. „În lege nu se menţionează despre cei care pleacă fără contract de muncă şi sunt foarte mulţi în situaţia aceasta. De asemenea, ar trebui să se facă o evaluare psihologică, de către psiholog, a celui în grija căruia se lasă copilul. La nivel rural nu sunt psihologi şi ar trebui să se găsească resursele necesare pentru rezolvarea acestei probleme”, a explicat Nicoleta Molnar.
De asemenea, potrivit conducerii DGASPC Cluj ar trebui sancţionaţi părinţii care nu găsesc pe cineva în grija căruia să lase copilul.


Copiii, afectaţi de plecarea părinţilor

În expunerea de motive a proiectului de lege adoptat tacit de Senat se menţionează că
minorii sunt afectaţi de opţiunea părinţilor de a pleca în străinătate pe o perioadă mai mare de şase luni, ajungând să sufere de tulburări afective, carenţe în dezvoltarea emoţională şi comportamentală, iar, ca o consecinţă imediată a acestora, creşte infracţionalitatea juvenilă, abandonul şcolar, consumul de alcool sau droguri.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter