Actualitate

Liceul Greco-Catolic va avea în sfârşit propriul sediu

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/23/04-_sc_ inaugurare liceu greco catolic 312.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ieri a fost pusă piatra de temelie pentru noua clădire a Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”.</p>

Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca va avea, din acest an, propriul sediu, după ce timp de 20 de ani a funcţionat în diferite spaţii din cauză că vechiul sediu nu a putut fi relocat după Revoluţie.

Elevii care studiază la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” vor învăţa în sfârşit în propriul sediu care va fi ridicat în curtea Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla de pe strada Moţilor nr. 24-26. La ceremonia de aşezare a pietrei de temelie pentru noua clădire şi sfinţirea locului, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla a afirmat că în această toamnă, elevii ar putea începe anul şcolar în clădirea nouă a liceului. 30% din banii necesari pentru ridicarea construcţiei provin din donaţii din ţară şi străinătate, iar 70% din fondurile proprii ale Episcopiei Greco-Catolice.
După Revoluţie, în anul 1992, liceul s-a redeschis sub numele de Seminarul Teologic Liceal „Inochentie Micu Klein”, dar nu şi-a mai putut relua spaţiul care i-a fost alocat de către Episcopul Dr. Iuliu Cardinal Hossu, la parterul din clădirea unde funcţionează acum Academia de Muzică Gheorghe Dima, pe atunci Academia de Teologie Greco-Catolică.
Potrivit reprezentanţilor Episcopiei, după mutări repetate în diferite spaţii, unele improprii desfăşurării procesului de învăţământ, s-a ajuns la necesitatea construirii, din fonduri ale Episcopiei Greco-Catolice, a unei clădiri pentru Liceul Greco-Catolic.

Acum, elevii învaţă în spaţiile Colegiului de Transporturi

Preotul profesor Daniel Tintelecan, directorul Liceului „Inochentie Micu” afirmă că elevii învaţă în momentul de faţă în spaţiile Colegiului Tehnic de Transporturi Transilvania, după ce în vacanţa intersemestrială au fost evacuaţi din clădirea fostei Şcoli Generale cu Clasele I-VIII Ioan Lupaş, de pe Calea Mănăştur, nr.22-24. „Primăria Cluj-Napoca ne-a alocat mai întâi un spaţiu pe strada Moţilor la nr. 28, spaţiu revendicat mai târziu şi pe care l-am şi retrocedat în iulie-august 2006. Începând cu anul şcolar 2006-2007 şi până în anul şcolar 2010-2011, am fost toleraţi în spaţiul fostei Şcoli Generale cu Clasele I-VIII Ioan Lupaş, situată pe strada Calea Mănăştur, nr.22-24. Spun toleraţi pentru că liceul nostru nu a primit niciodată, în tot acest timp, acea clădire în administrare, deşi în ultimii doi ani nu eram decât noi în acea incintă”, a explicat Daniel Tintelecan.
În anul şcolar prezent, 2011-2012, în vacanţa intersemestrială, au fost evacuaţi şi din acea clădire, iar în prezent sunt toleraţi în spaţiile Colegiului Tehnic de Transporturi Transilvania, în condiţiile unui regim şcolar de după-masă, deşi 50% dintre elevi sunt navetişti.


 

abonare newsletter