Actualitate

Deputatul liberal Virgil Pop, „exmatriculat” din Parlament

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/23/03-virgil pop congres pnl 03 rp2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Camera Deputaților a decis încetarea mandatului de parlamentar a lui Virgil Pop, aflat acum în pușcărie.</p>

Hotărârea Camerei Deputaţilor privind încetarea mandatului de deputat al lui Virgil Pop (PNL), condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, a fost votată ieri în şedinţa de plen a Camerei.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat în urmă cu două săptămâni, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind constatarea încetării mandatului de deputat al liberalului Virgil Pop, condamnat în luna martie la cinci ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, arată Agerpres.
Deputatul Virgil Pop a fost condamnat pe 26 martie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie, printr-o decizie definitivă şi executorie. O zi mai târziu, pe 27 martie, Pop a fost reţinut de poliţiştii bucureşteni în vederea punerii în executare a pedepsei. Poliţiştii s-au dus atunci la Hotelul Bucureşti Radisson Blu unde era cazat deputatul Virgil Pop, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, oamenii legii punând în aplicare mandatul de executare emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Deputatul PNL Horea Uioreanu a precizat la momentul respectiv că Virgil Pop a demisionat din partid în decembrie 2011, după condamnarea sa de către prima instanţă de judecată.

Din arest în Parlament

Virgil Pop a fost trimis în judecată în decembrie 2008, dosarul ajungând inițial la Tribunalul Cluj. Ulterior, Pop a cerut instanţei Tribunalului Cluj declinarea competenţei de judecată la instanţa supremă, având în vedere calitatea sa de deputat ales în colegiul 8 Turda. Dosarul a ajuns astfel la instanţa supremă, care a început în 8 mai 2009 dezbaterile în procesul deputatului Virgil Pop, informează Mediafax.
Liberalul Virgil Pop a stat în arest din 18 noiembrie până în 11 decembrie 2008, când Curtea de Apel Cluj a înlocuit măsura cu interdicţia de a părăsi ţara.


A promis că „rezolvă” contracte și a cerut bani

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în perioada decembrie 2007 - februarie 2008, în calitatea sa de consilier judeţean, Virgil Pop a pretins 80.000 euro, din care a primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro de la un denunţător. Banii ar fi fost primiţi pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj de atunci, liberalul Marius Nicoară, să determine încheierea unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice în favoarea societăţii administrate de denunţător.
În acest dosar a mai fost trimis în judecată, în stare de libertate, Adina Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.
Potrivit declaraţiei sale de avere, Virgil Pop deţine un apartament de 60 de metri pătraţi în Turda, cumpărat în anul 1993. În 2007, a încheiat un contract de împrumut cu BRD Cluj de 30.000 de euro. Anul trecut, Virgil Pop a realizat un venit total de 51.622 de lei, reprezentând indemnizaţia de deputat. În plus, soţia sa a obţinut 18.000 de lei, în aceeaşi perioadă, fiind economist la Electrica Transnord. Pop este înregistrat ca asociat al firmei Eddan Consult SRL din Turda.
Deputatul Virgil Pop, fost consilier judeţean de Cluj, este primul parlamentar condamnat la închisoare cu executare în timp ce îşi exercita funcţia publică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter