Actualitate

Cum a început EducaTIFF

<p /><img src="documente/stories/2012/05_mai/22/educatiff/film-y_4.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Încă de la prima ediție, organizatorii TIFF au urmărit să le dezvolte copiilor pasiunea pentru cinematografie, organizând proiecții speciale de Ziua Copilului – 1 iunie, precum și proiecte dedicate, cum ar fi atelierul de film „Let’s Go Digital!”, ce le oferă elevilor din toată țara șansa de a se apropia de lumea filmului.

2009: 26 de școli și licee

În 2009, pentru prima dată în România, aproximativ 1.500 de elevi din 26 de şcoli şi licee din Cluj-Napoca au urmărit şi au discutat în cinematografe, pe parcursul celor zece zile ale TIFF, filme special destinate lor. De asemenea, profesorii însoţitori au primit materiale didactice pentru dezvoltarea unor planuri de lecţie bazate pe filmele din program.

Astfel, EducaTIFF a fost primul program care a adus în cinematografele din România filme special create pentru copii şi adolescenţi, însoţite de materiale didactice pentru dezvoltarea planurilor de lecţie.


2010: extindere la nivelul județului

La a doua ediție, în 2010, EducaTIFF a implicat școli și licee din tot județul Cluj, la proiecții participând și copii din Turda, Căianu, Cătina, Jucu, Baciu și Aiton. În plus, EducaTIFF a fost inclus in programul de activități extrașcolare a șapte organizații nonguvernamentale de asistenţă socială pentru copii şi tineret și a Liceului pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca.

Au fost organizate și noi evenimente educaţionale pentru profesori (conferinţa „Prezentare de proiecte europene de educaţie cinematografică”, susţinută de Hélène Jimenez - delegat regional Ile de France pentru Programul Naţional „Liceenii şi Ucenicii la Cinema”, din Franţa, de Carsten Siehl - teoretician de film şi trainer media pentru instituţii de învăţământ, din Germania şi de Rik Vermeulen - director executiv al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, din România).


2011: platformă educațională pentru elevi și profesori

Proiectul și-a continuat creșterea, devenind anul trecut, la cea de-a treia ediție, o adevărată platformă educațională pentru unităţile de învăţământ public şi privat și pentru ONG-urile de educaţie informală şi non-formală pentru copiii defavorizați din Cluj.

Proiectul a fost structurat pe două nivele: seminarii de educație media și cinematografică pentru cadre didactice, respectiv proiecții de filme pentru elevi, pe categorii de vârstă și cu materiale didactice pentru școli, cu dezbateri și invitați din industria cinematografică, teoreticieni de film și experți pe subiectele dezvoltate în filme.

abonare newsletter