Actualitate

Înregistrarea „Tosca” de Puccini, la Festivalul Operelor Naționale

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/22/12-fon.jpg" border="0" align="right" />Titluri celebre din repertoriul teatrului liric vor fi prezentate publicului clujean.</p>

Înregistrarea cinematografică a spectacolului cu opera „Tosca” de Puccini, de la Covent Garden din Londra, cu celebra soprană Angela Gheorghiu în rolul titular, a fost prezentată publicului clujean luni, la Opera Română, cu prilejul primei ediţii a Festivalului Operelor Naţionale, care se desfăşoară până în data de 28 mai.

Spectacolul regizat de Jonathan Kent şi Duncan Macfarland a fost înregistrat în luna iulie 2011, la Londra, cu Corul şi Orchestra Operei Regale, sub conducerea muzicală a dirijorului Antonio Pappano. Alături de prestigioasa soprană româncă, pe marea scenă lirică londoneză au jucat Jonas Kauffman, în rolul lui Mario Cavaradossi, şi Bryn Terfel, care l-a întruchipat pe Scarpia.
Proiecţia filmului cu acest spectacol este specială, fiind legată de marea interpretă Hariclea Darclee, care a jucat rolul Florei Tosca la premiera absolută a operei lui Giacomo Puccini, din anul 1900, de la Roma.

Săptămâna aceasta, Ceaikonvski, Donizetti și Mozart

Festivalul Operelor Naţionale s-a deschis duminică, 20 mai, cu spectacolul „Aida” de Verdi, în regia lui Anghel Arbore. Maestrul Petre Sbârcea s-a aflat la pupitrul dirijoral al Orchestrei Operei clujene. Rolul Aidei este interpretat de soprana Sorina Silvia Munteanu. Basul Sandor Arpad a debutat în rolul lui Ramfis.
Astăzi, Opera Româna din Timişoara va prezenta publicului spectacolul cu „Adriana Lecouvreur” de Francesco Cilea, cu soprana Carmen Gurban în rolul titular, iar miercuri, artiştii primei scene lirice a ţării vor juca în „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski. Spectacolul cu „Elixirul dragostei” de Donizetti se va juca, joi, la Opera Maghiară de Stat. Publicul este invitat, sâmbătă, la reprezentaţia cu „Don Giovanni” de Mozart, susţinut de artiştii Operei din Iaşi, iar duminică la un mare concert în aer liber, în Piaţa Unirii.


Un colocviu și o expoziție de fotografie

Programul festivalului cuprinde şi lansări de carte, o întâlnire cu Ion Caramitru, care a regizat spectacolul cu „Evgheni Oneghin”, colocviul cu tema „Teatralitatea operei”, care va reuni critici, muzicologi, regizori şi coregrafi din ţara noastră, precum şi o expoziţie de artă fotografică cu lucrări semnate de maestrul Nicu Cherciu.
Festivalul se va încheia pe 28 mai, cu spectacolul „Nabucco’12” de Verdi, producţie a Operei Române din Cluj-Napoca.
Manifestarea de la Cluj-Napoca se bucură de sprijinul financiar al Ministerului Culturii, Primăriei şi Consiliului local.

Ultimele Stiri
abonare newsletter