Actualitate

Părinţii care îşi abandonează copiii ar putea ajunge la închisoare

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/22/06-22 abandon.jpg" border="0" align="right" /></p> <p> </p> <p>Senatul a adoptat tacit luni o propunere legislativă care vizează condamnarea la o pedeapsă de la cinci la zece ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pentru părinţii sau reprezentanţii legali care îşi abandonează copiii.</p>



Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care îi are ca iniţiatori pe deputaţii independenţi Tudor Ciuhodaru şi Mircia Giurgiu, precizează că abandonul reprezintă „părăsirea copilului de către părinte sau reprezentantul legal, dezinteresându-se de acesta, mai mult de trei luni”.
„Prin dezinteres se înţelege încetarea imputabilă şi nejustificată a oricăror legături între părinţi sau reprezentantul legal şi copil”, se arată în expunerea de motive a propunerii de lege.
Potrivit sursei amintite, nu este considerat abandon cazul în care copilul rămâne în grija unuia dintre părinţi.
Conform proiectului, constatarea abandonului copilului se efectuează de către reprezentanţii serviciului public de asistenţă socială ori, după caz, ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Iniţiatorii propun ca părinţii care îşi abandonează copiii să îşi piardă drepturile şi obligaţiile părinteşti pe toată durata măsurii de plasament dispusă de comisia pentru protecţia copilului.
În expunerea de motive se mai precizează faptul că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de copii abandonaţi.
„Statisticile indică între 40.000 şi 70.000 de copii abandonaţi, cărora li se adaugă alţi 300.000 care au fost lăsaţi singuri prin plecarea a peste trei milioane de persoane în străinătate. Jumătate dintre copii au vârste cuprinse între doi şi şase ani, iar 4% au mai puţin de un an. 16% dintre ei nu şi-au mai văzut părinţii de un an, în timp ce 3% nu i-au mai văzut de cel puţin patru ani”, susţin autorii iniţiativei legislative.
Proiectul va fi transmis, în forma propusă de iniţiatori, Camerei Deputaţilor, care este decizională.

 

abonare newsletter