Actualitate

Medicii din UE cer finanţare pentru spitale

<p />Asociația Europeană a Medicilor de Spitale (AEMS) și Federația Europeană a Medicilor Salariați (FEMS) au adoptat, la Varna, o declarație prin care solicită guvernelor din țările membre ale UE asigurarea fără întrerupere a finanțării sistemelor de sănătate la un nivel comparabil cu media din țările UE.

De asemenea, membrii celor două asociaţii solicită îmbunătățirea dotărilor tehnice din spitale astfel încât să fie îndeplinite standardele științifice internaționale şi garantarea unui salariu minim pentru medicii de spital în concordanță cu calificarea lor, însă nu mai de mic de două sau trei salarii medii pe economie. „Dreptul la sănătate este un drept fundamental, recunoscut de toate Tratatele europene. Delegațiile AEMH și FEMS, reunite la Varna consideră că menținerea calității în sistemele de sănătate din țările membre ale Uniunii Europene necesită condiții de muncă potrivite pentru doctorii din spitale”, se arată în declarație.
„M-am simtit jenat când am comparat situaţia din Romania cu cea a medicilor din celelalate ţări. În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii celorlalte ţări au rămas şocaţi de condiţia medicului din România, plecând de la veniturile pe care le obţine, timpul de lucru şi încălcarea independenţei profesionale. Delegaţiilor celor două organizaţii şi-au manifestat susţinerea pentru poziţia Colegiului Medicilor din România şi în condiţiile în care medicii români vor decide mişcări de protest, vor asigura un lobby europeean pentru rezolvarea problemelor”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.    G.D.

Ultimele Stiri
abonare newsletter