Actualitate

Laborator unic de rezonanţă magnetică, de un milion de euro, inaugurat la UBB

<p />Singurul laborator de imagistică prin rezonanță magnetică pentru studii biomedicale din estul Europei, în valoare de 1 milion euro, a fost inaugurat vineri la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB).



Medicii şi cercetătorii clujeni au de acum la dispoziţie un laborator de imagistică prin rezonanță magnetică pentru studii biomedicale, unic în ţară, dar şi în estul Europei. Unitatea de cercetare dispune de un scaner RMN de 7 Tesla care permite realizarea de studii de înaltă rezoluție atât asupra biosistemelor, cât și a materialelor de interes medical. Laboratorul funcţionează în cadrul Centrului Național de Rezonanță Magnetică din cadrul Facultății de Fizică a UBB Cluj. Valoarea investiţiei a fost de aproximativ un milion euro. Achiziționarea acestui echipament s-a realizat pe baza Proiectului Rețea Integrată de Cercetări Interdisciplinare, proiect câștigat de UBB în cadrul Programului Capacități, subprogramul Infrastructuri mari de Cercetare Dezvoltare, finanțat de Agenția Națională pentru Cercetare Științifică.
Odată cu deschiderea laboratorului, cercetătorii au şansa descoperirii unor tratamente noi. „Laboratorul acesta de imagistică pentru studii biomedicale este extrem de important pentru tot ceea ce înseamnă cercetările în acest domeniu care vizează găsirea de soluţii pentru tratamente. Este un echipament de ultimă generaţie, nu mai există un astfel de echipament în ţările din vecini şi este o premieră în zona noastră. Sper să se dovedească de mare interes pentru medici, pentru cei din zona medicală în general şi pentru cei care se ocupă de studii biomedicale, în particular”, a declarat Simion Şimon, directorul Centrului Naţional de Rezonanţă Magnetică.
Proiectul UBB pentru achiziţionarea echipamentului a fost evaluat internaţional şi a primit punctaj maxim.

Ultimele Stiri
abonare newsletter