Actualitate

Guvernul pregătește taxa pe mâncare!

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/18/03-fast food coada rp 2.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Guvernanții își fac curaj să introducă taxa pe alimentele de tip fast-food şi pe berea cu alcool.</p> <p> </p>

Prin noua lege a sănătăţii ar putea fi introdusă taxă pe fast food şi pe berea cu alcool, deoarece este vorba de o alimentaţie nesănătoasă care creşte morbiditatea pe anumite boli şi, respectiv, de un produs alcoolic.

Anul trecut, nutriţionistul prof. dr. Nicolae Hâncu şi deputaţii Mircia Giurgiu şi Petru Călian au propus un proiect de lege similar prin care alimentele nesănătoase bogate în grăsimi, sare şi zahăr să fie taxate şi marcate.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi a anunţat ieri că prin noua lege a sănătăţii ar putea fi introdusă o taxă pe fast-food şi bere cu alcool. „Prin noua lege încercăm introducerea taxei pe produsele nesănătoase tip fast-food care aduc prejudicii sănătăţii şi, de asemenea, pe berea cu alcool”, a declarat Cepoi, citat de Mediafax.
Vasile Cepoi a precizat însă că este vorba despre proiectul legii sănătăţii, aflat în curs de elaborare, iar aprobarea acestei propuneri este o decizie politică.
„Există o morbiditate crescută pe anumite boli cauzate de alimentaţia nesănătoasă şi ar fi firesc ca aceste produse să fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea, berea este produs alcoolic şi, aşa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate (taxa pe viciu), e firesc ca şi berea cu alcool să intre în această categorie”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Taxa pe fast-food a fost propusă şi anul trecut

Potrivit sursei citate, introducerea taxei pe fast-food a mai fost în atenţia autorităţilor şi în 2011, însă, după mai multe dezbateri contradictorii, a fost amânată, pe motiv că este foarte greu de implementat. Ministerul Sănătăţii intenţiona atunci să introducă taxa pe fast-food pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.


Un proiect similar a fost realizat şi la Cluj

Tot anul trecut, nutriţionistul prof. dr. Nicolae Hâncu şi deputaţii Mircia Giurgiu şi Petru Călian au propus realizarea unui proiect de lege prin care să fie taxate alimentele nesănătoase. Astfel, pe lista produselor care urmau să fie taxate se aflau alimentele bogate în grăsimi saturate de tip animal, sare, glucide şi grăsimi de tip trans care se găsesc în alimente de fast-food şi prăjite, produsele de cofetărie, sucurile carbogazoase, bogate în zahăr.

Ungurii au deja taxa pe chipsuri

Guvernul ungar a introdus la începutul lunii iulie 2011, o taxă pe alimentele nesănătoase precum chipsurile. Legea este menită să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a naţiunii. Numită iniţial „taxa pe hamburger”, denumirea i-a fost schimbată în „taxa pe chipsuri”, odată ce a devenit clar că proiectul de lege nu este destinat produselor comercializate de către restaurantele de tip fast-food.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter