Actualitate

Evenimente inedite şi taxiuri gratuite la Noaptea Muzeelor

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/16/04-muzeul de arta rp 4.jpg" border="0" style="float: right; border: 0px none; margin: 2px 5px;" />Manifestarea va avea loc sâmbătă 19 mai, cu participarea tuturor muzeelor din judeţ.</p>

În Noaptea Muzeelor, balconul vestic al Palatului Banffy va putea fi vizitat de public pentru prima dată. În premieră, clujenii vor putea circula gratuit, între muzee, cu maşini inscripţionate cu Noaptea Muzeelor şi care vor avea regim de taxi.

14 muzee din Cluj participă la ediţia a opta a evenimentului Noaptea Muzeelor în cadrul căruia publicul va putea vizita gratuit, sâmbătă noaptea, muzeele participante. În acest an, Muzeul de Artă Cluj-Napoca aduce o noutate pentru vizitatori: va fi deschis publicului, pentru prima dată, balconul vestic al Palatului Banffy şi va putea fi văzut, în premieră, portretul proprietarului palatului, contele Banffy Gyorgy. Muzeul va putea fi vizitat, gratuit, între orele 20.00 – 1.00. Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă a declarat că balconul a fost restaurat cu fonduri din partea Ambasadei SUA.


Cea mai mare expoziţie Lego şi mâncare tradiţională

Muzeul Etnografic, secţia de pe strada Memorandumului aduce în faţa publicului cea mai mare expoziţie Lego prezentată vreodată într-un muzeu din România. Sâmbătă şi duminică, în curtea muzeului va avea loc un Târg Bio de Vin, Ţuică şi Bucate, iar pe terasa muzeului, preparatul tradiţional al Nopţii Muzeelor va fi mămăliga cu strujele.

Concert la pianul soţiei lui Octavian Goga

Muzeele au pregătit o serie de expoziţii temporare, proiecţii de filme şi spectacole de muzică populară şi clasică. Astfel, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei prezintă,  la Bastionul Croitorilor, expoziţia „Principatul şi principii transilvăneni  în colecţia de acuarele a MNIT”.


Vivariul Universităţii Babeş-Bolyai prezintă, între orele 10.00 - 23.00, expoziţia de fotografie „Viperele din România”, cu ample explicații, inclusiv despre muşcătura de viperă şi primul ajutor.

La Muzeul de Istorie din Turda se poate vizita expoziţia permanentă, dar sunt organizate și alte evenimente cu ocazia Nopții Muzeelor: piesa de teatru „Lecţia” de Eugen Ionesco şi concert de muzică clasică.


Muzeul Octavian Goga din Ciucea poate fi vizitat între orele 19.00-24.00, programul fiind completat cu o expoziţie de grafică, spectacol de folclor şi de muzică clasică, artiştii fiind acompaniaţi la pianul Veturiei Goga, soţia poetului.

Taxi gratuit şi hărţi cu muzeele participante

O noutate pentru acest an este serviciul de taxi gratuit oferit de BMW Group. Astfel, publicul va putea folosi gratuit, maşinile BMW inscripţionate cu Noaptea Muzeelor pentru a se putea deplasa între muzee.


Călin Stegerean, coordonatorul Nopţii Muzeelor Cluj a afirmat că se încearcă găsirea unei soluţii pentru a asigura transport şi la muzeul din Ciucea.

În premieră, anul acesta, publicul va primi, gratuit, hărţi cu muzeele participante, orarul şi activităţile acestora.


Organizatorii subliniază că se aşteaptă ca şi ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor să fie o reuşită. „Noaptea Muzeelor rămâne pentru toate muzeele un eveniment care adună într-o singură zi, la un singur eveniment, cel mai mare număr de vizitatori”, afirmă Călin Stegerean. De exemplu, anul trecut, Muzeul de Artă a avut 8.000 de vizitatori la Noaptea Muzeelor.

abonare newsletter