Actualitate

Prinţul Edward a fost primit cu pâine şi sare la Sibiel

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/15/12-prince-edward-2012.jpg" border="0" align="right" />Prinţul Edward, Duce de Kent, a vizitat, luni după-amiază, satul Sibiel, din judeţul Sibiu, el fiind întâmpinat cu pâine şi sare. După aceasta el a vizitat mai multe obiective din localitate, a primit în dar o potcoavă şi a gustat din mâncăruri tradiţionale.</p>

Prinţul Edward, Duce de Kent, a ajuns, luni după-amiază, în satul Sibiel cu o căruţă, iar câţiva tineri localnici şi Teodor Dumitru Banciu, primarul oraşului Sălişte - de care aparţine satul, i-au oferit pâine şi sare, conform tradiţiei.
După primirea oficială, prinţul Edward a fost la Muzeul de Icoane pe sticlă din sat, un obiectiv unic în Europa, unde a pus mai multe întrebări referitoare la obiectele expuse, dar şi la biserica din sat, ridicată la 1765.
La Muzeul de Icoane pe Sticlă, ctitorit de preotul Zosim Oancea, Ducele de Kent s-a arătat interesat în special de icoanele pe sticlă, iar fiul său, George Windsor, Lord de St. Andrews, a pus mai multe întrebări privind specificul arhitectural al bisericii, istoria acesteia şi istoria românilor din Transilvania.
„Biblia de la 1688 de Şerban Cantacuzino”, expusă la acest muzeu, a prezentat un interes deosebit printre membrii familiei regale britanice, dat fiind faptul că Prinţul Edward a mărturisit că printre cunoştinţele sale se numără şi membri ai familiei nobiliare Cantacuzino.
Pe durata vizitei sale în satul Sibiel, Ducele de Kent a primit o potcoavă, de la un atelier tradiţional de fierărie.
Prinţul Eduard a fost rezervat în declaraţii, spunând doar că pentru el este o bucurie să se afle în această zonă.
„E o mare bucurie pentru mine să fiu aici, mă bucur foarte mult că am vizitat biserica şi muzeul. Vă mulţumesc foarte mult”, a declarat corespondentului Mediafax prinţul Edward, Duce de Kent.
Vizita s-a încheiat la o pensiune din localitate, acolo unde oaspeţii au fost serviţi cu bucate tradiţionale româneşti: telemea, brânză de burduf, sarmale cu mămăliguţă, vin şi ţuică de casă.
„Sunt foarte bucuros că am avut posibilitatea să descopăr Sibielul şi moştenirea românească ortodoxă. Muzeul de Icoane pe sticlă este unic în Europa şi prezervă o importantă tradiţie. Suntem bucuroşi că l-am văzut. Am văzut şi o parte din moştenierea săsească în jurul Sighişoarei, aşa că a fost important să vedem şi patrimoniul cu specific românesc. Abia aştept să revenim”, a declarat corespondentului MEDIAFAX George Windsor, Lord de St. Andrews.
Din delegaţia care l-a însoţit pe Ducele de Kent au făcut parte Jessica Luke Douglas, apropiată a Casei Regale a Marii Britanii şi preşedinte al Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, Jeremy Amos, arhitect din Londra, specializat în restaurarea de case, Caroline Fernolend, vicepreşedintele Mihai Eminescu Trust, şi Victor Rădulescu, preşedinte PressTour FIJET România.
Prinţul Edward, Duce de Kent, este membru al familiei regale britanice, nepot al regelui George al V-lea al Regatului Unit. El deţine titlul de Duce de Kent din 1942. (Mediafax)

Ultimele Stiri
abonare newsletter