Actualitate

Marius Bojiţă: „Ar fi bine să reducem zahărul din alimentaţie”

<p />Profesorul universitar dr. Marius Bojiţă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca spune că ar fi bine să renunţăm la folosirea zahărului şi a produselor pe bază de zahăr din alimentaţie, pentru că acestea produc un dezechilibru metabolic în organism, afectează secreţia de insulină şi conduc spre diabet, boală ce se asociază cu afecţiuni ale inimii şi vaselor de sânge, accidente vasculare şi insuficienţă renală.

El a explicat că zahărul este format dintr-o moleculă de glucoză şi una de fructoză şi este „optic activ”.

„Dacă un fascicol de lumină polarizată trece prin molecula de zahăr, ea se deplasează spre dreapta sau spre stânga. Prin hidroliză, adică prin inversie, molecula de zaharoză se rupe în cele două componente, glucoza şi fructoza. Soluţia nu mai conţine cele două elemente legate între ele şi, în plus, îşi schimbă sensul de rotire a planului luminii polarizate, adică pierde o anumită proprietate. Procesul se numeşte inversia zahărului, iar zahărul - invertit”, a spus profesorul universitar.

Referindu-se la criticile pe care apicultorii cu miere ecologică o aduc zahărului invertit şi la avertismentul acestora că acest produs este dăunător şi albinelor, şi omului, prof. univ. dr. Marius Bojiţă a arătat că inversia nu se face numai punând apă peste zahăr, şi cu siguranţă în acest sirop se pun şi alte substanţe, probabil acizi, pentru ruperea moleculei de zaharoză, iar aceşti acizi pot provoca decimarea familiilor de albine.

Ultimele Stiri
abonare newsletter