Actualitate

Teste gratuite pentru depistarea astmului

<p /><img src="documente/stories/2012/05_mai/11/04-testari gratuite de spirometrie.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Până pe 18 mai, clujenii pot să îşi facă teste gratuite, denumite spirometrii, pentru a afla dacă suferă de astm, o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse.

Spirometriile se fac la Clinica de Medicina Muncii Cluj-Napoca, cabinetul Probe Funcţionale Respiratorii, de luni până vineri între orele 9.00 – 11.00 şi la Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca, în fiecare zi, între orele 8 – 13. Acţiunea este organizată în toate oraşele mari din ţară de către Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca și GlaxoSmithKline.

Medicii asigură că testele pentru depistarea astmului nu sunt dureroase.

„Testul se numeşte spirometrie, este nedureros și simplu de făcut. Seamănă întrucâtva cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care o fac polițiștii, șoferilor. Durează 5 minute, iar rezultatul se dă pe loc”, afirmă prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Campania se află la a patra ediție. Anul trecut, 9.166 de persoane au fost testate la nivel național și 1.045 doar în Parcul Tineretului din Bucureşti. 41% dintre ele au fost depistate cu probleme de respirație.



Ultimele Stiri
abonare newsletter