Actualitate

Minerii din Roșia Montană continuă să picheteze Ministerul mediului

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/09/7-2.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Aceasta este a opta săptămână în care manifestanții protestează față de decizia de amânare a demarării proiectului minier de la Roșia Montană.</p>

 

După 8 săptămâni consecutive în care zeci de mineri de la Sindicatul Viitorul Mineritului au pichetat Ministerul Mediului și Pădurilor în fiecare zi, câteva sute de oameni din Roșia Montană și împrejurimi au hotărât să li se alăture și au organizat la București o amplă acțiune de protest împotriva ministrului demis al Mediului, Attila Korodi, luni, 7 mai 2012, informează un comunicat de presă emis de susținătorii proiectului.

„Am venit la București din Roșia Montană cu sutele, bărbați și femei de toate vârstele, membri și simpatizanți ai organizațiilor neguvernamentale locale. Împreună, cu o singură voce unită, am vrut să-i spunem cât se poate de clar fostului ministru al Mediului Attila Korodi că sperăm din toată inima să nu-l mai vedem niciodată la conducere. Gestul său recent de a încerca să amâne aprobarea Proiectului minier Roșia Montană este strigător la cer, după atâția ani, încă o amânare e pur și simplu prea mult! E timpul să nu mai avem un ministru al Amânărilor, ci un ministru adevărat, pentru care mediul degradat din Roșia Montană să fie o prioritate de rezolvat, nu de amânat”, a declarat doctorul Andrei Jurcă, președintele Asociației Pro Roșia Montană, unul dintre roșienii care începând cu ora 10 dimineața s-a alăturat pichetării de la Ministerul Mediului.


Roșienii suntem extrem de dezamăgiți că în loc să li dea locuri de muncă, ar putea fi din nou amânați cu privire la decizia finala a începerii Proiectului minier.

„Suntem o localitate tradițional minerească și vrem să continuăm să fim mineri. La Ministerul Mediului l-am așteptat pe dl Korodi să-i reamintim asta, poate că a uitat de când a fost ultima oară ministru, în 2007. Am încercat de asemenea să-i înmânăm simbolic o scrisoare din partea noastră,” a spus Ștefan Oprișa, vicepreședintele Asociației Pro Dreptatea, care a participat și el alături de consătenii săi la protest.

Protestatarii susțin că fostul ministru i-a dezamăgit și de această dată și a folosit ieșirea din spate pentru a părăsi clădirea Ministerului. „Noi suntem aici de foarte mult timp, de aproape două luni, în fața Ministerului, încă de când era dl Borbely. Cu acesta am reușit să avem un dialog și ne-a spus omenește că face tot posibilul să dea un răspuns final cât mai curând. Cu dl Korodi, însă, comunicarea față în față nu a fost posibilă, nici la Ministerul Mediului, și nici la sediul București al UDMR, unde ne-am deplasat azi după-amiază,” declară Cristian Albu, președintele Sindicatului Viitorul Mineritului.


Miting în fața sediului UDMR

Începând cu ora 13.00, cei 300 de roșieni s-au deplasat până la sediul UDMR București, pentru a fi siguri că mesajul din Roșia Montană ajunge totuși la destinatar. Scrisoarea pe care au dorit să i-o înmâneze oficial îi este adresată fostului ministru, dar îi vizează pe toți politicienii care nu au curajul să fie responsabili și să dea un răspuns final privind începerea proiectului minier propus de investitorul Roșia Montană Gold Corporation.

În fața sediului UDMR București, roșienii și-au exprimat timp de câteva ore revolta față de gestul fostului ministru, scrisoarea roșienilor adresată acestuia fiind citită public, la megafon. De asemenea, a fost adus și un sicriu, în care simbolic, mineritul și locurile de muncă ar putea să fie îngropate de către declarațiile iresponsabile ale fostului ministru al Mediului. O delegație alcătuită din liderii organizațiilor care au inițiat protestul au intrat apoi în sediul UDMR și au încercat să depună oficial scrisoarea în atenția lui Attila Korodi. Și de această dată dialogul a fost imposibil datorită lipsei unui partener, care de această dată n-a ieșit pe ușa din spate, ci s-a baricadat în spatele unor uși.

Roșienii promit că această acțiune se va repeta ori de câte ori va fi nevoie, până ce autoritățile vor înțelege că trebuie să ia urgent o decizie în măsură să asigure locuri de muncă, se mai afirmă în comunicatul de presă citat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter