Actualitate

RMGC își exprimă poziția cu privire la declarațiile ministrului Korodi

<p />Informare de presă a societății Roșia Montană Gold Corporation în legătură cu ultimele declarații ale ministrului demisionar Korodi Attila (textul integral).

Legea spune că procedura de evaluare trebuie finalizată imediat. Sperăm să putem crea miile de locuri de muncă atât de mult asteptate in zona.

În primul rând, reamintim că oamenii din Roșia Montana au nevoie de locuri de muncă acum și că autoritățile ar trebui să caute soluții pentru locuri de muncă și repararea problemelor de mediu actuale.

În al doilea rând, reamintim că RMGC are un Certificat de Urbanism emis în 2010 și valabil până în Aprilie 2013. Mai mult, acest certificat a fost confirmat de 4 instanțe judecătorești. Legislația în vigoare la momentul depunerii studiului de impact nu cerea existența unui Certificat de Urbanism.

Reamintim că procedura de evaluare a impactului asupra mediului privind proiectul Roșia Montană se derulează în temeiul Ordinului 860/2002, iar nu a Ordinului 135/2010. Procedura nu cere existența ori depunerea unui Certificat de Urbanism și nici nu prevede cazuri de suspendare a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, cu atât mai mult pentru lipsa unui document oricum necerut (certificatul de urbanism) ori ca urmare a unor modificări în documentația urbanistică. Cazurile în care o procedura poate fi suspendată sunt expres prevăzute de lege, iar prevederile legale procedurale sunt de strictă interpretare și aplicare.

Nu cunoaștem conținutul opiniei legale emise către Ministrul Korodi și nici baza legală a acestei opinii, nu există însă baza legala că, în momentul în care avem deja un certificat de urbanism valabil și în vigoare, Ministrul Korodi să ne solicite un alt certificat de urbanism. Principiul separației puterilor în stat statuat de Constituția Romaniei este foarte clar și arată că un act administrativ este în vigoare atâta timp cât nu există o hotărâre judecătorească prin care să se stabilească contrariul. Opinia celor mai mari case de avocatură din România consultate de către RMGC este ca procedura de mediu trebuia să se fi încheiat deja într-un termen rezonabil, după ce au trecut mai mult de 6 ani de așteptare.

abonare newsletter