Actualitate

Festival de muzică sacră şi folclor în memoria Mitropolitului Bartolomeu

<p />Festivalul de muzică tradițională „Mitropolitul Bartolomeu Anania” a avut loc sâmbătă, 28 aprilie 2012, începând cu ora 17, în Sala Auditorium Maximum a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Manifestarea artistică a fost organizată de Mitropolia Clujului, prin concursul Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Cluj și al Centrului pentru Conservarea Tradiției Populare Cluj. Evenimentul pus sub patronajul memoriei Mitropolitului Bartolomeu al Clujului s-a dorit a fi un semn al recunoștinței față de marele ierarh și față de implicarea lui în educarea tinerilor, pe care i-a purtat permanent în suflet și cărora le-a rezervat un loc aparte în fiecare predică rostită din amvonul Catedralei din Cluj, dar și întâlnirile directe pe care le-a avut cu ei, în cei 18 de păstorire.

Au urcat pe scenă peste 150 de copii și tineri din 13 ansambluri folclorice şi formaţii care activează în școli din Cluj-Napoca, Bistriţa, Huedin, Florești şi Maramureş. Printre formațiile participante la festival s-au numărat Grupul coral „Deisis” al Colegiului Național Pedagogic „Gh. Lazăr” Cluj-Napoca, coordonat de prof. Ionița Timiș, Corul de copii de la Parohia „Tuturor Sfinților” - Cetatea Fetei Florești, coordonat de prof. Uliana Jurcan și Pr. Decebal Gorea; Ansamblul folcloric „Miorița” de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, coordonat de înv. Viorica Abrudan; Ansamblul folcloric al Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, coordonat de prof. Ștefan Ioanovci, cu participarea tinerilor soliști Mihai Vârva, vocal și Mihai Stan, taragot; Corala „Theophilos” a Asociației Turda-Tin, coordonată de pr. Sebastian Zăhan; binecunoscutul Cor de copii „Junior Vip” Cluj-Napoca care a evoluat sub îndrumarea prof. Anca Mona Mariaș; Solista Larisa Ștețco, de la Liceul Industrial Borșa, Maramureș; Ansamblul folcloric „Junii Vlădesei” al Protopopiatului Ortodox Huedin, coordonat de Prot. Dr. Ciprian Taloș și de Florin Ciorte; Ansamblul folcloric „Ciuleandra” al Liceului George Barițiu” din Cluj-Napoca, coordonat de prof. Maria Leșe; Ansamblul folcloric „Doinița” al Cercului Militar din Bistrița coordonat de cunoscuta interpretă de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean și Corul Seminarului Teologic Ortodox Cluj-Napoca, dirijat de Pr. Prof. dr. Petru Stanciu.

Concertul a fost deschis  prin armoniile sacre de toacă și tulnice în interpretarea elevilor de la Seminarul Teologic din Cluj și de la Colegiul pedagogic, sub coordonarea Ierod. Iosif Moldovan și a profesoarei Marinela Mărghitaș, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Fiecare formație participantă a interpretat o piesă religioasă şi una din repertoriu tradiţional transilvănean, recreând atmosfera de bucurie pascală, specifică satului românesc. Manifestarea a fost și o binevenită întâlnire a publicului cu tradițiile autentice ale satului românesc, prezente în cântecele și în costumele populare purtate de copiii participanți, constituindu-se și într-un un manifest al unei lumi aflate la apus, prezentă tot mai puțin în spațiul public, dar care își prezintă profunzimile și prospețimile sufletești. La sfțrșitul interpretării, fiecare dirijor și fiecare formație participantă a primit din partea organizatorilor o Diplomă în semn de recunoștință pentru implicarea generoasă în această manifestare culturală și educativă, dedicată memoriei Mitropolitului Bartolomeu al Clujului.

Întregul spectacol a fost prezentat de preotul Bogdan Ivanov, administratorul Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, instituție implicată în desfășurarea acestui Festival. Un invitat de onoare al acestui Festival, a fost ÎPS Mitropolitul Andrei, care i-a binecuvântat personal pe toți participanții oferindu-le în dar câte o carte de rugăciuni. Ierarhul a evidenţiat în cuvânt de deschidere a Festivalului, dedicat vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, apropierea de tineri a ierarhului: „Mitropolitul Bartolomeu rămâne un reper şi faţă de tineri avea o receptivitate aparte. I-a iubit pe tineri şi i-a învăţat. De aceea, iniţiativa doamnei profesoare Ioniţa Timiş şi a Liceului Pedagogic de a organiza acest Festival de tradiţii în memoria Mitropolitului Bartolomeu este binevenită şi o binecuvântăm cu tot sufletul. Creştinismul, când e vorba de tineri, are o deschidere unică. Sfântul Apostol Pavel, adresându-se lui Timotei, tânărul său ucenic, îi zice aşa: «nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale şi fă-te exemplu credincioşilor, cu cuvântul, cu viaţa, cu dragostea şi cu purtarea». În deschiderea spectacolului propriu-zis, lectorul universitar dr. Radu Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj le-a vorbit tinerilor și copiilor prezenţi în sală, traducându-le într-un limbaj ludic, despre cele trei valori fundamentale care stau la baza educației și formării autentice în viață a unui tânăr: caracterul, cultura şi  credinţa. „Îndemnul meu, în duhul Mitropolitului Bartolomeu şi în duhul păstorului actual, pe care Dumnezeu ni l-a dat cu mare generozitate, Mitropolitul Andrei, este de a vă trăi cu adevărat tinereţea, de a nu uita să fiţi cuminţi, dar în sensul unui caracter, de a învăţa bine limba română pentru a vă bucura unii de alţii şi pentru a vorbi frumos cu Dumnezeu pentru ca, în momentele grele sau în cele de bucurie să-I simţiţi apropierea şi să vedeţi că, într-adevăr, încrederea în El a rentat. Dacă veţi face toate acestea, nu începând de azi, toate odată, ci pe rând şi de multe ori revenind, viaţa voastră va avea nu numai o noimă, un sens, dar şi o valoare pentru voi înşivă şi pentru ceilalţi”.

Festivalul de muzica sacră şi Folclor în memoria mitropolitului Bartolomeu s-a încheiat cu recitalul  interpretei de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean, din Bistrița şi al Ansamblul de muzică tradițională românească Icoane, condus de Prof. Univ. Dr. Ioan Bocşa, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

abonare newsletter