Actualitate

Curtea de Apel Târgu Mureş judecă o nouă cerere de eliberare a lui Sorin Apostu

<p />Curtea de Apel Târgu Mureş se va pronunţa vineri asupra cererii de eliberare provizorie sub control judiciar a fostului primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, judecat în stare de arest preventiv pentru infracţiuni de corupţie.

Instanţa a luat în discuţie la termenul de miercuri cererea de eliberare provizorie sub control judiciar a lui Sorin Apostu, formulată de apărătorii acestuia, însă nu s-a putut pronunţa asupra acesteia dată fiind jurisprudenţa europeană vastă invocată în acest caz de avocaţii apărării.

În faţa instanţei de judecată Sorin Apostu a declarat că are cunoştinţă de condiţiile pe care le-ar impune eliberarea sa sub control judiciar şi că în cazul în care instanţa ar decide să îl judece în libertate, se obligă să le respecte întocmai.

„Sunt primul interesat să îmi demonstrez nevinovăţia. (...) Am analizat cu apărătorii aleşi respectarea obligaţiilor de îndeplinit în ipoteza admiterii cererii mele”, a declarat Apostu, care susţine că „în dosar sunt foarte multe păreri subiective”.

Avocatul Gheorghe Mateuţ a arătat, la rândul său, că în acest moment procesual ar fi îndeplinite toate condiţiile legii pentru ca cererea formulată să fie îndeplinită şi că în privinţa lui Sorin Apostu nu a fost identificată vreo faptă sau atitudine care să dovedească că eliberarea provizorie a acestuia sub control judiciar ar putea împiedica buna desfăşurare a procesului.

Avocatul a spus că în cazul eliberării inculpatului nu se pune problema existenţei vreunui risc şi că acesta nu ar putea aduce atingere în niciun fel mijloacelor de probă existente la dosar, întrucât dosarul este constituit pe baza unor înscrisuri şi a interceptărilor convorbirilor telefonice aflate atât pe suport scris, cât şi pe CD-uri.

În plus, un alt argument invocat ar fi că dacă Sorin Apostu va fi eliberat nu există niciun risc ca acesta să comită vreo infracţiune deoarece nu are antecedente penale, că a dat dovadă de un „comportament pozitiv” şi că deja durata arestului preventiv a depăşit termenul rezonabil.

Procurorul DNA a solicitat respingerea cererii pe motiv că este nefondată şi că faptele pentru care Apostu este trimis în judecată au o „rezonanţă socială negativă”. Acesta a precizat că punerea în libertate a fostului primar nu doar că ar crea un sentiment de insecuritate socială, dar ar arunca şi o umbră asupra modului în care lucrează instituţiile statului.

Judecătorul a precizat că se va pronunţa asupra cererii de eliberare sub control judiciar vineri şi că următorul termen de judecată este fixat pentru data de 14 mai.

Ultimele Stiri
abonare newsletter