Actualitate

Participare foarte bună la alegerile prezidențiale din Franța

<p />Rata de participare la vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale era duminică la ora locală 17.00 (15.00 GMT) de 70,59%, un nivel ridicat, dar în scădere faţă de 2007, când s-au înregistrat 73,87%, la aceeaşi oră, informează Ministerul de Interne francez, citat de AFP.

În 2007, rata de participare a fost extrem de ridicată, de 83,77% în final. În 2002, s-a înregistrat un absenteism record, de 28,4%, care a fost considerat unul din motivele esenţiale ale calificării surpriză a candidatului de extremă dreapta Jean-Marie Le Pen în detrimentul socialistului Lionel Jospin.

Institutul de sondaj Ifop prevede o rată de participare de 80% pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa.

Scrutinul se va încheia la ora locală 20.00 (18.00 GMT). În total, aproximativ 44,5 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru alegerea celor doi finalişti din cei zece candidaţi înscrişi în cursa prezidenţială.

Între timp, cei doi favoriţi ai scrutinului se pregătesc pentru anunţarea rezultatelor. Reporterul Le Parisien acreditat pe Palatul Elyseee scrie pe contul său de Twitter că „peste 500 de jurnalişti au fost acreditaţi pentru seara electorală a lui Nicolas Sarkozy la Maubert Mutualité, o sală folosită frecvent de Partidul Socialist”.

La rândul său, directorul de campanie al lui Francois Hollande, deputatul Pierre Moscovici, scrie pe contul său di aceeaşi reţea de socializare: „Acum aşteptarea, stresantă şi încrezătoare”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter