Actualitate

Nicu Covaci visează încă la proiectul Phoenix

<p /><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/19/08-nicu-covaci.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />„Phoenix nu mai este o formație, ci un proiect”, spune fondatorul celei mai longevive formații românești de muzică.

Formaţia de muzică rock Phoenix, care împlineşte anul acesta jumătate de secol de activitate, este cea care îi dă putere fondatorului său, artistul Nicolae Covaci.

Cu prilejul zilei sale de naştere, artistul român, care împlineşte joi 65 de ani, a mărturisit pentru Agepres că se simte plin de energie şi inspiraţie pentru că proiectul Phoenix îl menţine astfel.

„Phoenix mă ţine pe mine, mai mult decât îl ţin eu. Am acest proiect, care mă face să fiu încă plin de energie, de inspiraţie. Mă simt foarte bine şi, datorită Phoenixului, nu am voie să văd rău”, a declarat artistul, miercuri, la Madrid.
El a dezvăluit că, în ciuda dificultăţilor generate de cele mai multe ori de lipsa finanţării, derulează şi sprijină mai multe proiecte legate de formaţia Phoenix, cu atât mai oportune cu cât „se întâmplă rar ca o formaţie românească să numere cinzeci de ani”.

„La începutul lunii mai am să merg în România şi nu mă întorc până ce nu scot la capăt toate aceste proiecte (...) pentru că Phoenix nu e numai o formaţie, ci un întreg proiect artistic, prin care au trecut vreo 40 de oameni, în toţii anii ăştia”, a anunţat artistul, stabilit în prezent în Spania.

El a menţionat că intenţionează să scoată un disc dublu de vinil cu cele mai bune piese ale formaţiei Phoenix.

„Vreau să fac ceva ce n-a mai fost făcut: să scot un disc dublu de vinil cu cele mai bune piese ale formaţiei Phoenix; vreau să continui să scriu la cartea Phoenix, primul volum este deja gata, şi am început volumul al doilea. Mai vreau să prezint în România şi un pod peste timp, cu descoperirile pe care le-am făcut în ultimii ani, în formaţiile mai tinere, dar să şi aduc artişti din generaţia mea, în cadrul unor evenimente «Phoenix şi prietenii», care să cânte piesele cele mai cunoscute. Vreau, de asemenea, să continui cu proiectul operei rock Ante-mioriţa”, a mai anunţat artistul.

Potrivit lui Nicu Covaci, trupa Phoenix va promova în acest an municipiul Târgovişte în cadrul evenimentelor organizate în acest oraş la împlinirea a 50 de ani de activitate, prin concerte, lansări de discuri şi interviuri.

Cine este Nicu Covaci?

Nicolae Covaci, fondatorul şi liderul grupului rock „Phoenix”, împlineşte 65 de ani pe 19 aprilie. Solistul şi chitaristul trupei Phoenix, Nicu Covaci, cunoscut şi ca pictor, grafician, sculptor, s-a născut la Timişoara în 1947, iar la 15 ani a început să ia lecţii de chitară. În 1961 a fondat formaţia numită Sfinţii, care şi-a făcut debutul un an mai târziu, iar ulterior a fost interzisă. În 1964, trupa revine pe scenă sub un alt nume - „Phoenix”, formaţie a cărei istorie a rămas strâns legată de cea a fondatorului său. Trupa Phoenix este cea mai longevivă trupă din România şi printre cele mai longevive din lume, alături de The Rolling Stones şi Omega.

În anul 1967, cu sprijinul poetului Victor Cârcu, Moni Bordeianu şi Nicu Covaci compun o serie de piese care-i vor face ulterior celebri: „Canarul”, „Nebunul cu ochii închişi” şi „Vremuri” (Hei, tramvai), acesta din urmă fiind primul mare hit al rock-ului românesc. Nicu Covaci a plecat din România la mijlocul anilor ‘70, însă în 1990, Phoenix a revenit în ţară. Două dintre albumele importante în discografia trupei, apărute după Revoluţia din 1989, sunt „La umbra marelui urs” (2000) şi „Baba Novac” (2005).

Alte discuri de referinţă ale formaţiei Phoenix sunt „Cantafabule” (1975), „Transsylvania” (1981) şi „SymPhoenix” (1992).


Ultimele Stiri
abonare newsletter