Actualitate

Registru pentru donatorii de organe post-mortem

<p />Persoanele care vor să devină post-mortem donatori de organe pentru transplant vor fi înscrise din timpul vieţii într-un registru naţional creat la Ministerul Sănătăţii, pe baza unei declaraţii notariale, potrivit unui proiect supus dezbaterii publice.

Datele din Registrul Naţional de Evidenţă a Donatorilor de Organe, Ţesuturi şi/sau Celule Umane vor fi centralizate pe suport electronic. În registru vor fi trecute toate datele donatorului, dar şi ale notarului public sau ale altei autorităţi care a autentificat actul.

În cazul unui cetăţean străin sau apatrid cu domiciliul în străinătate, atât la înregistrare cât şi la verificare, codul numeric personal este opţional. Potrivit Mediafax, proiectul precizează că organele care pot fi donate sunt cord, plămân, cord-pulmon, rinichi, ficat, pancreas şi intestin.

De asemenea, pot fi donate ca ţesuturi piele, cornee, insule Langerhans, os şi vase de sânge. Cererile primite de la minori şi „persoane incapabile” nu vor fi autentificate, potrivit proiectului.

abonare newsletter