Actualitate

De doi ani, Legea autismului există doar pe hârtie

<p><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/13/autism.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Legea autismului nu poate fi aplicată din lipsa normelor de aplicare.</p>

În Legea autismului se spune că această afecţiune va fi depistată timpuriu la copiii cu vârsta între 0 şi 3 ani, iar cei care suferă de autism vor beneficia de servicii de recuperare şi integrare socială gratuite.

Părinţii copiiilor cu autism au ajuns la limita răbdării din cauză că Legea autismului, menită să îi ajute, nu poate fi aplicată nici acum cu toate că au trecut doi ani de când legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Nu au apărut însă normele de aplicare şi astfel legea există degeaba.

„Ca părinţi ai unor copii suferind de tulburări din spectrul autist, am contribuit la elaborarea Legii 151/2010, am trimis ulterior amendamente la normele propuse de Ministerul Sănătăţii în 2011 şi am trimis în februarie 2011 scrisori deschise ministerelor care au obligaţia să se asigure că drepturile tuturor persoanelor cu autism sunt respectate”, spune în textul unei petiţii pentru urgentarea aplicării legii, Milena Prună, preşedintele Asociaţiei Autism Transilvania.


Ea adaugă că „din păcate, normele propuse de Ministerul Sănătăţii pentru implementarea acestei legi s-au dovedit a fi incomplete pentru gestionarea reală, eficientă şi cu succes a acestei probleme. În plus, nici măcar aceste norme, aşa incomplete, nu au fost aprobate, astfel încât, la doi ani de la aprobare, legea a rămas doar pe hârtie”.

Petiţie pentru aplicarea legii

Părinţii copiiilor cu autism consideră că o petiţie adresată primului ministru, Mihai Răzvan Ungureanu şi mai multor miniştri este singura speranţă pentru aplicarea legii. Părinţii spun că este nevoie de mari eforturi financiare pentru recuperarea unui copil cu autism, recuperare posibilă doar dacă boala a fost depistată la timp. „Am şi eu un copil bolnav de autism şi ar fi foarte bine să ne acorde sprijin financiar. Doar părinţii copiiilor ştiu cu cât efort financiar se recuperează un copil şi asta în cele mai fericite cazuri, dacă e diagnosticat la timp”, spune mama unui copil bolnav de autism, semnatară a petiţiei.


Ce ar trebui să asigure statul părinţilor şi copiiilor

Potrivit Legii autismului, depistarea precoce se face la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani. De asemenea, toate persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate au acces liber la serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter