Actualitate

Fondul documentelor istorice al BAR revine acasă

<p />Fondul inestimabil de documente istorice al Bibliotecii Academiei Române a fost recuperat, după 34 de ani, de la Arhivele Naţionale ale României, transferul efectiv fiind încheiat la sfârşitul lunii martie, a anunţat, duminică seară, în exclusivitate pentru Agerpres, Gabriela Dumitrescu, şeful Serviciului Manuscrise-Carte rară al Bibliotecii.

Ea a precizat că o expoziţie cu piese reprezentative din fondul recent recuperat, intitulată „Din tezaurul cancelariilor voievodale româneşti”, incluzând documente de la Curtea lui Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare sau chiar ale domnitorilor Grigore Ghica sau Constantin Mavrocordat, va fi deschisă miercuri în Sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei.

„Este un fapt fără precedent, fiind vorba de aproximativ 500.000 de documente, reţinute la Arhivele Naţionale ale României pe baza unei hotărâri a CC al PCR din 1978 şi transferate în doi ani. Acestea au fost retrocedate în baza Legii nr. 189 din 14 octombrie 2010 şi preluate prin efortul deosebit depus de Serviciul Manuscrise-Carte rară pe tot parcursul anului 2011”, a spus Gabriela Dumitrescu.

Colecţia de documente istorice cuprinde: 345.052 documente istorice, constituite în 1996 de pachete, inventariate, cotate şi fişate; documente istorice cu peceţi atârnate - 610 (inventariate, cotate şi fişate); documente istorice suluri - 172 (inventariate, cotate şi fişate).

De asemenea, fondul recuperat include Arhiva Casei Comerciale Constantin Hagi Pop (362 mape, 143.797 documente şi 410 registre), descoperită de Nicolae Iorga, importantă pentru evidenţierea relaţiilor comerciale din secolul al XVIII-lea.

Gabriela Dumitrescu a precizat că acest fond cuprinde documente de studiu şi care nu privesc în mod special instituţii ale statului, piesele recuperate de Biblioteca Academiei urmând a fi păstrate „exact în depozitul de unde au plecat”, alături de alte câteva sute achiziţionate de Academie după 1979, pentru a fi puse, ulterior, la dispoziţia cercetătorilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter