Actualitate

Show Nigel Kennedy la Teatrul Național

<p /><img src="documente/stories/2012/03_martie/31/07-kennedy.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Violonistul britanic Nigel Kennedy a încântat publicul clujean, având o prestație superbă la spectacolul de sâmbătă seara.

Kennedy a început recitalul singur, interpretând o compoziție de Johann Sebastian Bach. După această uvertură, au intrat pe scenă și membrii cvintetului condus de artistul britanic, pianistul Piotr Wylezol, bateristul Tomasz „Bum-Bum“ Grzegorski, basistul Adam Kowalewski și saxofonistul Krzysztof Dziedzic.

Cei cinci au interpretat atât bucăți de Bach, cât și piese rock sau jazz din anii ‘60-‘70, toate fiind gustate de publicul prezent. Violonistul s-a apropiat de spectatori, fiind foarte jovial și glumind mereu între piese. „Celor care stau în picioare le mulțumesc în mod deosebit că au venit la acest concert, iar celor de la loje le spun să nu se aplece prea tare“, a glumit artistul la începutul recitalului. Artistul a spus și faptul că este legat de România prin faptul că George Enescu a fost profesorul maestrului Yehudi Menuhin, cel care l-a învâțat pe el tainele viorii.

Kennedy a apărut în prima parte a spectacolului îmbrăcat într-o cămașă elegantă și în pantaloni cu ținte, care se potriveau foarte bine cu frizura sa punk. În partea a doua însă, artistul a renunțat la cămașă și a îmbrăcat un tricou cu însemnele echipei Aston Villa, al cărui suporter este încă din copilărie, exemplul său fiind urmat și de pianist. Toboșarul Grzegorki a apărut de la bun început pe scenă în tricoul „albastru-vișiniilor“ din Birmingham.

Recitalul cvintetului condus de Nigel Kennedy a durat aproape trei ore. Violonistul și-a luat de mai multe ori „la revedere“ de la publicul clujean, dar a revenit pe scenă pentru mai multe biss-uri. Seara a fost încheiată pe ritmuri jazz, în aplauzele frenetice ale spectatorilor.

Cine este Nigel Kennedy?

Nigel Kennedy şi-a început cariera muzicală la vârsta de 10 ani, studiind cu maestrul Yehudi Menuhin, care i-a şi finanţat studiile, continuând apoi la prestigioasa Juilliard School of Music din New York. De-a lungul carierei sale a susţinut nenumărate turnee, concertând cu cele mai prestigioase orchestre şi dirijori din lume, a susţinut recitaluri în faţa familiei regale a Angliei şi a câştigat multiple premii sau distincţii, printre care şi prestigioasa „Outstanding Contribution to British Music“.

Discografia sa este extrem de populară. Versiunea sa a celebrelor „Anotimpuri” ale lui Vivaldi a intrat în Cartea Recordurilor ca cea mai bine vândută înregistrare a tuturor timpurilor, vânzând peste 2 milioane de exemplare şi rămânând peste doi ani în topurile de specialitate. Nigel Kennedy a mai înregistrat concerte de Bach, Beethoven, Brahms, Mendelssohn, Sibelius, Ceaikovski şi alţii.

Cu grupul său de jazz-fusion – „Nigel Kennedy Quintet“ - artistul s-a remarcat şi ca improvizator/compozitor, oferind audienţei o aventură îndrăzneaţă în diverse stiluri muzicale, de la clasic, la jazz, la fusion, la rock.

Ultimele Stiri
abonare newsletter