Actualitate

Universitatea post-Marga. Prof. Păun îl acționează în judecată pe prof. Shafir

<p />Prof. Nicoale Păun acuză atacurile „jignitoare” ale prof. M. Shafir, căruia i-a fost refuzată încheierea unui contract de muncă pe perioadă determinată.

„Față de afirmațiile jignitoare ale domnului profesor Shafir susținute și argumentate pe facebook și în mass-media la adresa persoanei mele și a familiei mele , subsemnatul profesor universitar doctor Nicolae Paun vă informez că am hotărât să îl acționez în judecată. Acțiunea civila a fost înregistrată azi la Judecătoria Cluj-Napoca. Subsemnatul am solicitat plata de daune morale pentru repararea prejudiciului provocat. Aceste daune pot fi precizate în cursul litigiului conform Codului de Procedură Civilă. Daunele morale, daca se vor obține, vor fi donate unei fundații care va sprijini copii cu venituri reduse din mediul rural”, anunță profesorul Păun.

„Subsemnatul consider ca expresii de genul „pupincurist”, „cioară vopsit - preluată de prof. Shafir, dar folosită de Domnia Sa în discursul public”, sunt incompatibile cu mesajul public ce trebuie să caracterizeze mediul universitar”, mai precizează profesorul.

În continuare, Nicolae Păun explică de unde a pornit supărarea colegului său Michael Shafir: „Avizul negativ acordat domnului profesor Shafir a avut ca obiect încheierea unui contract individual de muncă pe perioadă determinată și nu a fost un aviz negativ pentru continuarea colaborării cu Facultatea noastră. Dorim să mai adaugăm ca acest VOT a fost SECRET , conform legii, decis de un organism colectiv, Consiliul Profesoral al Facultății de Studii Europene și nu de o singură persoană. Din 20 de membri ai Consiliului Profesoral prezenți, 14 cadre didactice și 6 studenți, 12 au votat împotriva semnării unui contract individual de muncă pe perioadă determinată. Ședința Consiliului Profesoral a fost condusă de către prof. univ. dr. Ladislau Gyemant. Potrivit legii avizul este condiționat și de situația financiară a facultății. În cadrul procesului se vor prezenta elementele care au generat starea financiară a instituției și CINE este responsabil de provocarea acestora.”

Domnului profesor Shafir i s-a propus să accepte încheierea unei convenții cu universitatea pentru a putea preda în continuare în regim de plata cu ora. În cadrul Senatului Universității Babeș-Bolyai din luna ianuarie a anului 2012, profesorul Shafir anunțase că dorește să își ia an sabatic și să își desfășoare activități de predare și cercetare la alte universități prestigioase, însă aceasta nu s-a mai întâmplat. Potrivit prof. Păun, în 2011, peste 450 de cadre didactice ale Universității Babeș-Bolyai au fost plătite în regim de plata cu ora.

„Doresc să îmi cer scuze colegilor din Universitatea Babes-Bolyai, din mediul academic din România și reprezentanților mass-media pentru faptul că trebuie să fie martori ai acestor atacuri, rafuieli publice, dezinformari și doresc să îi asigur pe toți cei 450 de colegi remunerați anul trecut în regim de plata cu ora, jigniți de domnul profesor Shafir de solidaritatea și admirația mea pentru munca depusă cu dedicație în slujba Alma Mater Napocensis”, își încheie prof. Nicolae Păun informarea sa publică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter