Actualitate

Patrimoniul cultural din Roşia Montană, în plin proces de restaurare

<p />La începutul lunii martie a avut loc cea de a VII-a reuniune a Grupului Independent de Monitorizare a Patrimoniului Cultural (GIMPCRM) din Roșia Montană, consacrată stadiului cercetărilor arheologice din Galeria Cătălina Monulești și al lucrărilor de restaurare a clădirilor din Centrul Istoric al localității.

Cu această ocazie, grupul a constatat avansarea lucrărilor de restaurare din Centrul Vechi al localității Roșia Montană. Un prim lot de 15 imobile se află în stadiul final al lucrărilor de restaurare și refuncționalizare. Pentru alte 50 de case, care de asemenea urmează să fie restaurate, au fost întocmite proiectele de specialitate pentru demararea lucrărilor de restaurare. Acestui lot i se adăugă alte 60 de imobile, aflate de asemenea în curs de proiectare de către cadrele didactice și studenții Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, în baza unui parteneriat încheiat între instituția de învățământ și Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).

De asemenea, reprezentanții RMGC au anunțat că se află în stadiul final al constituirii dosarului de autorizare prealabilă de restaurare a monumentului funerar de la Tăul Găuri, întreținut în prezent prin eforturile voluntare ale companiei. Grupul a apreciat ca satisfăcător stadiul lucrărilor de restaurare, care se desfășoară în prezent la clădirea vechii Primării și a fostei școli, insistând asupra necesității folosirii celor mai bune practici și standarde în domeniu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter