Actualitate

Părinții vor „clasa zero” la grădiniţe

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/27/clasa-zero.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Mai multe grupuri de lobby din Cluj au somat guvernul să regândească sistemul.</p>

Sala de conferinţe a stadionului Cluj Arena a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute o dezbatere publică pe tema clasei zero. La discuţii au participat părinţi, profesori, educatori, directori de şcoli şi grădiniţe, ONG-uri, parlamentari şi reprezentanţi ai administraţiei locale. Grupul de iniţiativă „Lobby Transilvania”, alături de Mensa România, Fundaţia Părinţi Clujeni şi Colegiul Mediatorilor din Regiunea de Nord-Vest a organizat o dezbatere în sala de conferințe a Cluj Arena pe tema înfiinţării şi funcţionării clasei zero. Concluzia întâlnirii a fost clară: „clasa zero” trebuie să rămână la grădiniţe.

Cei mai porniţi împotriva înfiinţării „clasei zero” în cadrul unităţilor şcolare au fost, din start, părinţii, argumentând că acestea nu sunt pregătite pentru a primi copii de şase ani. La idee au aderat şi cadrele didactice, motivând că toate grădiniţele sunt pregătite să facă faţă pregătirii copiilor în “clasa zero” pe când şcolile nu au nici infrastructura şi nici logistica necesară pentru aşa ceva.

„Este complet absurd ceea ce se întâmplă, mai ales din punctul de vedere al părinţilor care nu au nici o siguranţă în ceea ce priveşte „clasa zero” în licee. Tot ceea ce ni s-a spus este că suntem obligaţi să înscriem copiii în această structură, dar nu ni s-a spus ce va învăţa copilul, cu cine şi în ce condiţii”, a declarat Marius Bara, un tată prezent la dezbatere. O altă problemă care nu poate fi ignorată,  şi semnalată, de data aceasta de cadrele didactice este faptul că nu există încă curricula necesară după care să se ghideze profesorii în pregătirea copiiilor din „clasa zero”.

„Nici până în acest moment, în contextul în care înscrierile încep în 5 martie, noi nu ştim ce îi vom învăţa pe copii din toamnă. Este inadmisibil ca un lucru de asemenea importanţă să fie lăsat pe ultima sută de metri. Ar însemna să ne batem joc de copii. Ţinând cont şi de faptul că nu există spaţii adecvate în care să fie pregătiţi copiii, cel mai bine ar fi ca grupa pregătitoare să rămână unde a fost organizată în ultimul timp, în grădiniţe”, a spus şi Maria Pop, cadru didactic la o grădiniţă din Cluj-Napoca.

METCS, somată să regândească “clasa zero”


Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat, referindu-se la metodologia privind înscrirea în clasa pregătitoare că MECTS trebuie să revină asupra modului în care a gândit această structură şi să le lase părinţilor dreptul de a alege şcoala în care vor învăţa copiii lor.

„MECTS nu a pregătit suficient infrastructura şi resursele umane în aşa fel încât să trecem fără sincope peste acest moment. MECTS trebuie să revină asupra modului în care a gândit această structură a ciclului primar de studii şi să lase dreptul părinţilor de a alege şcoala în care vor învăţa copiii”, a spus aceasta. În opinia sa, MECTS ar trebui să transforme grupa pregătitoare în primul an al învăţământului obligatoriu, dar aceasta să rămână unde este în prezent - la grădiniţe.

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar sunt aşteptaţi, în cursul acestei săptămâni la sediul MECTS pentru discuţii privind „clasa zero”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter