Actualitate

Cine e mai tare decât Ungureanu la capitolul „încredere”

<p /><img src="documente/stories/2012/02_februarie/23/guvern.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Vezi cine sunt cei trei miniştri ai Cabinetului Ungureanu în care românii au cea mai mare încredere.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a realizat un studiu sociologic despre percepţiile şi opiniile populaţiei privind investirea noului Guvern.

Studiul arată că românii au cea mai mare încredere în miniştrii mai vechi precum Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu şi Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Favoriţii românilor

Potrivit cercetării sociologice, românii au cea mai mare încredere în Leonard Orban (38% au o părere pozitivă despre el iar 55% una negativă), Cristian Diaconescu (35% au o părere pozitivă iar 59% au o părere negativă ) şi Cătălin Predoiu (33% au o părere pozitivă iar 56% una negativă). În schimb printre favoriţii românilor nu se află viceprim-ministrul Marko Bela (doar 10% din cei chestionaţi au o părere pozitivă despre el), Ministrul Economiei - Lucian Bode (15% au o încredere în el) şi Ministrul Sănătăţii - Ladislau Ritli (19% dintre români au o părere pozitivă despre el).

În ceea ce priveşte Guvernul Ungureanu, 62% dintre români au o părere bună şi foarte bună iar 28% au o părere proastă şi foarte proastă despre numirea noului guvern. Un procent de 68% dintre cei chestionaţi sunt de părere că prim-ministrul Ungureanu nu va reuşi să scoată ţara din criză iar un procent de 28% îi acordă încrederea primului ministru.

Dâncu: „Experimentul Ungureanu a surprins opinia publică”

Sociologul Vasile Dâncu a făcut un comentariu pe baza sondajului realizat de institutul pe care îl conduce (IRES) în care a precizat că „aducerea unui nou guvern, cu un prim ministru independent, cu o imagine neafectată de lupta politică din ultimii 2-3 ani, în care PDL şi-a sacrificat chiar şi miniştri cu o imagine mai bună, a reuşit să mai reducă din căderea politică a PDL”.

În ceea ce priveşte faptul că oamenii au destul de mare încredere în noul guvern, Dâncu spune că nu a mai rămas destul capital de încredere pentru a propulsa premierul şi miniştrii săi la cote mai înalte de încredere. „Dar chiar şi aşa, Premierul Ungureanu şi miniştrii săi încep cu un nivel de încredere foarte bun. E drept că unii miniştri mai vechi precum Diaconescu, Predoiu, Orban au o încredere uşor peste aceea a Premierului, dar totul vine din faptul că notorietatea celui din urmă a crescut brusc, pe când cei cu încredere mai mare sunt deja miniştri cu vechime, în posturi mai puțin expuse, de exemplu: externe şi justiţie”, a declarat Dâncu.

Românii au încredere în Armată, Jandarmerie şi SRI

Studiul mai arată că, deşi 75% din cetăţenii chestionaţi sunt de părere că ţara merge  într-o direcţie proastă, românii încă mai au încredere instituţiile statului. Astfel, 78% dintre cei chestionaţi declară că au multă şi foarte multă încredere în Armată, în timp ce Jandarmeria se bucură de încrederea a 57% dintre români iar 51% dintre respondenţi au multă şi foarte multă încredere în SRI. Instituţiile cu cea mai slabă încredere din partea românilor sunt Parlamentul, Preşedinţia  şi Guvernul. Totuşi balanţa se înclină când vine vorba de Justiţie, Poliţie, DNA.

Sondajul IRES a fost realizat în 21 februarie, pe un eşantion reprezentativ de 929 de subiecţi. Marja de eroare este de plus/minus 3,2%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter