Actualitate

Un film cu clovni trişti la Cinemateca TIFF

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/12_ziua/balada-trista.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Doi clovni înfiorător de desfiguraţi se luptă pe viaţă şi pe moarte pentru dragostea unei acrobate.</p>

Cea de-a patra săptămână a Cinematecii TIFF aduce joi, 16 februarie, la Cinema Victoria, un film care a stârnit reacţii puternice în rândul spectatorilor Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ediţia 2011.

Este vorba despre filmul „Baladă tristă de trompetă” în regia lui Alex de la Iglesia.

Acţiunea filmului se petrece în 1937, în Spania, ţară consumată de un brutal război civil. Un clovn este întrerupt în mijlocul spectacolului pe care îl susţinea pentru a fi recrutat de miliţie. Încă în costumul său, clovnului i se dă o macetă şi este angrenat în luptă, unde masacrează cu mâna lui un întreg pluton. Acţiunea se mută în 1973. Javier, fiul clovnului, visează să-i calce pe urme tatălui său, însă e mult prea trist din cauza tragediilor ce l-au înconjurat mereu, fapt care-l califică pentru rolul de Clovn Trist. Îşi găseşte de lucru într-un circ unde se împrieteneşte cu câteva personaje destul de ciudate, printre care şi Clovnul Vesel al circului - Sergio, căruia trebuie să-i suporte ieşirile violente şi glumele umilitoare.

Tot aici o întâlneşte pe Natalia, o frumoasă acrobată şi iubita abuzată a lui Sergio. Javier se îndrăgosteşte iremediabil de Natalia şi încearcă să o salveze din braţele brutalului soţ, stârnind gelozia acestuia. Dar Natalia este năucită de afecţiunea pe care ajunge să i-o poarte lui Javier şi pasiunea pe care o simte faţă de Sergio.

Filme până în 26 martie

În fiecare joi seară, de la ora 20.00, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca sunt proiectate unele din cele mai importante producţii prezentate la ediţia 2011 a TIFF. Documentare incendiare, drame tulburătoare, comedii fascinante, fac parte din selecţia Cinematecii, iar organizatorii speră ca prin această iniţiativă, să aducă cinematografia în atenţia unui public din ce în ce mai numeros.

Dintre filmele prezentate la Cinemateca TIFF Cluj se numără filme importante, cum ar fi „Gianni şi femeile” de Gianni Di Gregorio, „Viaţa peştilor” de Matías Bize sau animaţia românească multipremiată „Crulic – drumul spre dincolo”, în regia Ancăi Damian.

De asemenea, Cinemateca TIFF pregăteşte clujenilor şi două filme surpriză, unul dintre ele fiind proiectat chiar în închiderea evenimentului, pe 26 martie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter