Actualitate

A fost deschisă noua Unitate de Primiri Urgenţe Satu Mare

<p>Noua Unitate de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Satu Mare a devenit operaţională începând de marţi, medicii efectuând primele consultaţii aici.</p>

Preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, a declarat că sătmărenii au acum o UPU nouă, modernă, însă le doreşte să fie nevoiţi să viziteze cât mai rar această unitate, în schimb pot să aibă încredere că vor fi trataţi în condiţii de nivel european.

Şefa UPU, dr. Adriana Moldovan, a precizat că spaţiul este mult mai mare decât înainte, însă la capitolul medici şi infirmiere, personalul este sub 50% din necesar, iar la asistenţi şi brancardieri este acoperit 80% din necesar.

Noua cameră de gardă este o unitate dotată modern şi va funcţiona după nişte reguli bine stabilite. În primul rând a fost instituită interdicţia aparţinătorilor de a intra după bolnavi. Echipajele ambulanţelor şi bolnavii se prezintă la departamentul triaj şi, în funcţie de gravitatea suferinţei, sunt îndrumaţi către un anumit traseu colorat specific. Astfel, linia roşie este pentru traseul urgenţă de gradul zero - resuscitare, unde timpul de aşteptare este de zero minute, galben - bolnav critic, timp de aşteptare 10 minute, verde - non urgent, cu timp de aşteptare 30 de minute, albastru - timp de aşteptare 60 de minute şi alb - 120 de minute.

Noua UPU are în prezent o suprafaţă de 1.187 mp, la parterul clădirii, spaţiu dedicat actului medical de urgenţă şi 500 mp amenajaţi în subsolul clădirii, folosit ca spaţiu administrativ. UPU este dotată cu spaţii de prelucrări sanitare şi de igienizare a cetăţenilor care intră în spaţiul de urgenţă, aparatură modernă, sistem de monitorizare, supraveghere video, cabinete moderne.

În cadrul UPU, funcţionează şi Sistemul de Telemedicină, care face posibilă legătura directă prin videoconferinţă cu centrele de excelenţă în medicină (Târgu Mureş, Iaşi, Bucureşti), sistem necesar pentru a se putea dezbate problemele medicale apărute în cazurile grave ce depăşesc resursele terapeutice ale Serviciului Judeţean de Urgenţă Satu Mare şi cu trimitere directă la un centru universitar. În aceste cazuri se poate apela la transfer interclinic prin echipajele SMURD (ambulanţa şi/sau elicopter).

Investiţia totală este de 6,95 milioane lei, din care 2,23 milioane reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Satu Mare, iar restul sumei a fost alocată de Ministerul Sănătăţii.

Inaugurarea oficială a avut loc duminică 5 februarie, în prezenţa ministrului Ladislau Ritli. (Agerpres)

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter