Actualitate

De la Bach la Offenbach, la Filarmonica „Transilvania”

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/08/12 concert ilarion ionescu-galati.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În cadrul concertului simfonic de vineri al Filarmonicii de Stat „Transilvania” vor fi prezentate 13 lucrări.</p>

Filarmonica de Stat „Transilvania” invită publicul clujean la concertul simfonic „De la Bach la Offenbach” susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii, alături de solistul la saxofon Reman Zoltan, sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galaţi.

Concertul va avea loc vineri, 10 febnruarie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor. În concert vor fi prezentate 13 lucrări, aparţinând compozitorilor J. S. Bach, G. Rossini, A. Dvoták, E. Elgar, D. Milhaud, P. Iturralde, L. Anderson, H. Zimmer, J. Kander, J. Williams, J. Offenbach şi R. Rodgers.

Dirijor decorat de preşedinte

Ilarion Ionescu-Galaţi s-a format ca dirijor sub îndrumarea unor personalităţi de marcă ale vieţii muzicale internaţionale ca Charles Münch, Pierre Dervaux, Leopold Stokovski (la New York) şi Eugene Ormandy (la Philadelphia). Din 1970, este prim dirjor al Orchestrei Filarmonicii din Braşov, iar în perioada 1988-1993 a ocupat postul de director general artistic al Filarmonicii din Istanbul.

Tot de anul 1970 se leagă o altă realizare majoră a artistului. Acesta iniţiază Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră de la Braşov, manifestare care a transformat acest oraş, până în anul 2000, într-o veritabilă capitală a acestui gen. Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi s-a implicat, de asemenea, şi în stimularea talentelor dirijorale, în calitatea sa de director al Concursului Internaţional de Dirijat „Dinu Niculescu” din Braşov.

În cadrul concertelor susţinute în România, Turcia, Grecia, Austria, Germania, Danemarca sau Franţa, a colaborat cu artişti de renume mondial ca Ion Voicu, Radu Lupu, Valentin Gheorghiu, Lazar Berman, Dmitri Başkirov, Viktor Tretiakov, Ruggiero Ricci, Viktor Pikaisen, Ayla Erduran, Radu Aldulescu şi Daniil Safran.

Ilarion Ionescu-Galaţi este des invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaţionale de dirijat din Italia, Norvegia, Turcia şi posedă o discografie bogată, realizată la case de discuri de prestigiu ca Phillips, Siparo, Dischi, Electrecord, dublată de numeroase imprimări la posturi de radio şi televiziune din România, Suedia, Spania sau Grecia.

Ca o recunoaştere pentru meritele sale artistice deosebite, Ilarion Ionescu-Galaţi a fost distins cu Marele Premiu pentru întreaga activitate, decernat de Colegiul Criticilor Muzicali, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşelor Braşov, Ploieşti şi Târgu Mureş, anul 2004 adăugând acestor titluri Ordinul „Meritul Cultural în grad de Ofiţer”, decernat de către Preşedintele României, la propunerea Societăţii Române de Radiodifuziune.

Ultimele Stiri
abonare newsletter