Actualitate

Sinodul Mitropolitan: e nejustificată ieşirea Episcopiei Oradiei din jurisdicţia canonică a Mitropoliei Clujului

<p>Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei şi Maramureşului s-a întrunit ieri în sedinţă de lucru, pentru a discuta intenţiile eparhiilor Alba Iuliei si Oradiei de a trece în jurisdicţia Mitropoliei cu sediul la Sibiu.</p>

 

„În acest context, ierarhii Mitropoliei Clujului consideră îndreptăţită orice discuţie privitoare la reechilibrarea teritorială a celor două Mitropolii ardelene, care însă trebuie să pornească de la principiul enunţat de Sfântul Sinod, în noiembrie 2005, că aceste două structuri canonice sunt complementare şi nu concurente. O viitoare reorganizare a celor două Mitropolii trebuie să respecte principiul proximităţii, al omogenităţii teritoriale şi al echilibrului demografic al eparhiilor”, susţin ierarhii Mitropoliei Clujului.

Aceştia atrag atenţia că reşedinţa mitropolitană trebuie să se afle la propriu în mijlocul teritoriului de jurisdicţie, comunicând nemijlocit cu eparhiile sufragane. „Oricare altă construcţie mitropolitană, contrară acestui principiu al proximităţii, nu ar fi de folos misiunii Bisericii şi credincioşilor ei”, se precizează într-un comunicat al Biroului de Presă al Mitropoliei Clujului. „Astfel, opţiunea Arhiepiscopiei Alba Iuliei de a trece sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului ar crea posibilitatea consolidării unei structuri mitropolitane omogene geografic pentru Transilvania de sud, cu peste 2.000.000 de credincioşi, care ar fi complementară şi în echilibru cu cea a Mitropoliei Clujului, Crişanei şi Maramureşului, cu peste 1.800.000 de credincioşi”, se mai precizează în comunicat.

În schimb, Sinodul Mitropolitan consideră propunerea Episcopiei Oradiei de a ieşi din jurisdicţia canonică a Mitropoliei Clujului nejustificată, nici sub aspect demografic, dar nici sub aspect geografic, ea nefiind limitrofă Mitropoliei Ardealului. Potrivit ierarhilor Mitropoliei Clujului, o asemenea măsură ar dezechilibra inutil raportul dintre cele două structuri mitropolitane din Transilvania.

Ultimele Stiri
abonare newsletter