Actualitate

Musical cu „Vrăjitorul din Oz” la Teatrul Maghiar de Stat

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/04_ziua/12 the-wizard-of-oz-original.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />La Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca s-a dat startul la repetiţiile musicalului „Vrăjitorul din Oz”.</p>

Adaptarea povestirii îi aparţine lui Tibor Zalán, iar spectacolul este pus în scenă de regizorul Zoltán Puskás din Novi Sad. În spectacol vor evolua actorii Csilla Albert, Csongor Köllő, Loránd Váta, Loránd Farkas, Gábor Viola, Szabolcs Balla, Alpár Fogarasi, Róbert Laczkó Vass, Andrea Vindis, Réka Csutak, András Buzási, Ferenc Sinkó şi Andrea Kali. Muzica spectacolului a fost compusă de Andreas Mariano Ortega şi Ervin Erős, decorul va fi realizat de Zoltán Puskás şi Tibor Tenkei, iar costumele de Andrea Ledenyák.

„Am încercat să creăm un musical nou, cu text nou, cu muzică nouă şi adresându-se oamenilor contemporani, desigur păstrând povestea”, a explicat regizorul Zoltán Puskás. Premiera spectacolului este programată în data de 9 martie, de la ora 20.00.

Despre cartea lui Baum, „The Wonderful Wizard of Oz” (Minunatul vrăjitor din Oz) s-a spus că este cea mai bună şi iubită carte din America, prima carte americană din genul fantastic care a devenit cea mai citită carte pentru copii, în ciuda multor amănunte care ţin de specificul lumii americane.

„Vrăjitorul din Oz” spune povestea lui Dorothy, care locuieşte la o fermă şi care visează la un loc mai bun undeva dincolo de curcubeu. După ce a fost luată de o tornadă, ea visează ca ea, câinele ei Toto şi casa au zburat spre tărâmul magic din Oz. Acolo, Zâna cea Bună din nord, Glinda, o sfătuieşte pe Dorothy să urmeze cărarea din cărămizi galbene până la Oraşul de Smaragd, unde se va întâlni cu vrăjitorul din Oz, singurul care poate să o trimită acasă. În timpul călătoriei, ea îi întâlneşte pe Sperietoarea de ciori, Omul de tinichea şi un Leul cel laş, care o însoţesc, în speranţa că vor căpăta şi ei ceea ce le lipseşte. În acest răstimp, pesonajele încearcă să se ferească de Vrăjitoarea cea rea care vrea să-şi însuşească pantofii de rubin primiţi de Dorothy şi toată călătoria se transformă într-o mare aventură.

abonare newsletter