Actualitate

Absenţele copiilor au lăsat sute de familii din Cluj fără ajutoare sociale

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/04_ziua/ana-barbu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ajutoarele sociale se acordă după reguli noi, printre condiţiile de acordare numărându-se şi plata taxelor şi a impozitelor, dar şi prezenţa copiilor la şcoală.</p>

Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre pentru modificarea prevederilor privind venitul minim garantat, acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi alocaţiei pentru susţinerea familiei.

Acordarea acestora va depinde, în primul rând, de achitarea taxelor şi impozitelor locale, dar şi de prezenţa copiilor la şcoală. Modificările aprobate de Guvern aduc după ele o serie de noi controale din partea Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Cluj, care va verifica toate anchetele sociale făcute de Primăria Cluj-Napoca pe baza cărora au fost acordate aceste ajutoare sociale până acum.

Elevii ghiulangii rămân fără alocaţie

Una dintre schimbările majore se referă la alocaţia de susţinere a familiei pe care o primesc copiii din familiile sărace. Absenţele nemotivate de la şcoală duc la pierderea acesteia. În acest moment, în Cluj, 4.200 de elevi primesc o astfel de alocaţie. Dintre aceştia, 177 au între 10 şi 19 absenţe nemotivate, iar în jur de 1.000 au peste 20 de absenţe. Conform noilor prevederi, dacă copilul are între 10 şi 19 absenţe, alocaţia se diminuează cu 20%, la 20 de absenţe aceasta se diminuează cu 50%, iar de la 21 de absenţe nemotivate în sus aceasta se anulează.

O altă noutate constă în faptul că titularii ajutorului social au obligaţia să depună din şase în şase luni o declaraţie pe proprie răspundere privind componenţa familiei şi veniturile încasate în ultima jumătate de an, altfel nu vor mai primi ajutor social.

„Pentru a mai primi alocaţia de susţinere a familiei, copii vor trebui să nu mai absenteze. E vorba de aproximativ 700 de familii, fiind mai mulţi copii cu absenţe din aceaşi casă”, a explicat Ana Barbu, director executiv al Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Cluj (foto). De asemenea, ea a mai precizat că în această lună se vor verifica anchetele sociale făcute de angajaţii Primăriei pe baza cărora au fost acordate ajutoarele sociale.

Alte modificări

În cazul venitului minim garantat, procedura de acordare a ajutoarelor sociale se simplifică şi rămâne o singură listă de bunuri care exclude accesul la ajutoare sociale. Beneficiarii sunt obligaţi să-şi plătească impozitele locale, respectiv impozitul pe imobile, terenuri şi autoturisme. Cei cărora li se suspendă ajutoarele sociale pe motiv că nu-şi plătesc impozitele nu mai pot fi obligaţi să muncească în folosul comunităţii.

În cazul alocaţiei pentru susţinerea familiei, copiii sub 18 ani care studiază în străinătate vor fi luaţi în calcul la stabilirea alocaţiei de susţinere a familiei doar dacă respectivele unităţi şcolare dovedesc că elevii frecventează cursurile, iar tinerii sub 18 an, care termină cele zece clase obligatorii vor fi luaţi în calcul la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei ca membri ai familiei.

În cazul indemnizaţiei de creştere a copilului, şi aceasta va fi condiţionată de plata taxelor şi a impozitelor.

Bunuri care anulează dreptul la ajutor social:

- Clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu;
- Motociclete, motorete, scutere şi autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora sau persoanelor dependente precum şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile;
- Autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze;
- Şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepţia bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării;
- Utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată, utilaje de prelucrare agricolă;
- Utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric;
- Obiecte de artă, bijuterii şi metale preţioase peste 100 grame, obiecte de cristal şi porţelan de mare valoare, blănuri de valoare mare, obiecte de colecţie, în stare vandabilă;
- Aparatura electronică: camere video, amplificatoare audio, copiatoare;
- Depozite bancare cu valoare de peste 3000 lei;
- Terenul intravilan sau extravilan pe care se află locuinţa de domiciliu şi curtea aferentă, precum şi alte terenuri în intravilan arabile sau cu potenţial de construcţii ori vânzare, cu o suprafaţă totală mai mare de 1.000 m2 în zona urbană şi 2.000 m2 în zona rurală;
- Terenuri extravilane - 1,5 familie (familii cu 1-3 persoane) şi 2ha/familie (peste 3 membri);-
- Peste 2 bovine, peste o cabalină, peste 3 porcine, peste 5 ovine/caprine, peste 5 familii de albine, peste 10 capete de iepuri de casă, peste 25 capete de păsări, crescătorii a căror producţie se comercializează.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter