Actualitate

Providerii ar putea fi nevoiţi de scumpească serviciile de Internet în urma aplicării ACTA

<p>Providerii vor fi nevoiţi de scumpească serviciile de Internet cu cel puţin 5% în urma aplicării Acordului Comercial Împotriva Contrafacerii (ACTA) semnat de România în data de 26 ianuarie, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele executiv al filialei Mureş a Partidului Conservator (PC), Dinu Socotar, care administrează o firmă de televiziune prin cablu şi Internet.</p>

 

„Ca să furnizez acele informaţii pe care ni le-ar cere o anumită autoritate, impuse de acest tratat ACTA, ar trebui să folosesc tehnică, oameni şi aşa mai departe, lucruri care ar creşte costurile mele de prestare a serviciilor. Şi aceste costuri s-ar regăsi ori în preţul serviciilor - şi sărmanii oameni ar fi şi urmăriţi, şi cu banii luaţi - ori ar trebui să fie aplicate de o autoritate a statului, care va plăti contravaloarea serviciilor pe care noi le prestăm în beneficiul lor (...) E foarte greu de estimat, pentru că nu ştim eventual la ce ne vor obliga autorităţile - ce supraveghere, cât de mare să fie supravegherea. Dar eu estimez un minim de 5%, prin simpla necesitate de a avea încă doi angajaţi şi un server sau două în plus. Va fi cel puţin o creştere de 5% la preţ”, a arătat Socotar.

Acesta a spus că dacă ACTA s-ar aplica „aşa cum se zvoneşte”, ar fi nevoie de urmărirea întregului trafic pe Internet, ceea ce ar genera costuri exorbitante, tehnică şi angajaţi, „care ar fi foarte greu suportabile de către provideri, chiar şi de către autorităţi”.

Dinu Socotar a arătat că România a semnat ACTA „ca primarul, conform declaraţiilor domnului Varujan Pambuccian, şeful comisiei IT din Camera Deputaţilor”, adică „fără ca niciun reprezentant al autorităţii româneşti să citească documentul”.

„ACTA a fost semnat de adjunctul ambasadorului din Japonia, probabil pentru că este trezorierul tratatului. A fost semnat de un adjunct de ambasador care a fost trimis să semneze, ca primarul, fără să citească nimeni documentul. Ministrul Comunicaţiilor, domnul Valerian Vreme, nu a citit documentul, pentru că dumnealui făcea la un moment dat referire, într-o declaraţie publică, la un document amplu, de 20 şi ceva de pagini, când colo are 51. Sau a citit o variantă prescurtată a documentului”, a mai afirmat Dinu Socotar.

Propunerea formulată de Socotar este aceea de introducere a unui taxe suplimentare pentru accesarea anumitor site-uri, în special a celor care doresc să se protejeze împotriva piratării produselor, şi nu de obligare a providerilor să monitorizeze întreg traficul pe Internet.

Ultimele Stiri
abonare newsletter