Actualitate

S-a lansat oficial Festivalul „Luna Fotografiei din România”

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/01/07 luna fotografiei carol pop de szatmari _sc_05.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a găzduit marți o suită de manifestări prilejuite de lansarea oficială a celei de a treia ediţii a Festivalului „Luna Fotografiei din România”, organizată de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR).</p>

Momentul cel mai aşteptat de public a fost vernisajul expoziţiei omagiale „Carol Pop de Szathmari”, ce cuprinde 150 de fotografii ale artistului sărbătorit în acest an, la 200 de ani de la naştere, aflate în patrimoniul mai multor muzee din România, al Asociaţiei pentru Muzeul Fotografiei din Transilvania, precum şi în colecţii particulare, informează Agerpres.

Vernisajul a fost precedat de festivitatea de înmânare de distincţii de către preşedintele AAFR, Ştefan Toth, tuturor artiştilor fotografi cu o activitate meritorie în anul precedent, precum şi de o evocare a pasionatului pictor, grafician, fotograf şi documentarist Carol Pop de Szathmari şi a valorosului patrimoniu lăsat de el moştenire posterităţii. Prezentarea a fost făcută de unul dintre cercetătorii care şi-a dedicat un timp preţios studiului operei lui Szathmari, Attila Molnar, absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca.

Ce de-al doilea vernisaj, al expoziţiei intitulate „Bicentenar Carol Pop de Szathmari”, ce prezintă publicului şase lucrări din patrimoniul muzeului, a întregit succesiunea evenimentelor de la Muzeul de Artă. Despre artistul polivalent Carol Pop de Szathmari a vorbit directorul instituţiei clujene de cultură, Călin Stegerean.
Vizitatorii pot admira, începând de ieri, lucrările „Scenă orientală”, „Portret de femeie”, „Cetatea Târnava”, „Curtea de Argeş”, „Biserica Stavropoleos” şi „Târg la Câmpulung” (Muscel) ce exprimă interesul constant al artistului pentru majoritatea genurilor artistice, contribuind substanţial la consacrarea peisajului ca gen artistic de sine stătător.

Tot marţi, în foaierul Operei Maghiare, au fost vernisate Salonul Internaţional al artiştilor fotografi români şi maghiari de pretutindeni, Salonul Naţional Fotografia Anului şi Salonul Naţional Cupa Fotocluburilor.

În acest an, lansarea festivalului „Luna Fotografiei din România” este legată de Ziua Artei Fotografice în România, ce a fost marcată, tot la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, pe 12 ianuarie, dată la care s-a născut, în 1812, Carol Pop de Szathmari.

Ultimele Stiri
abonare newsletter