Actualitate

„Şcoala Discovery” a ajuns la Cluj. Documentare în loc de cursuri

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/01/06 education.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Copiii din şase şcoli clujene beneficiază de educaţie prin TV şi Internet.</p>

Începând cu săptămâna trecută, şase şcoli din judeţul Cluj beneficiează de proiectul „Şcoala Discovery”, iniţiat de Discovery Networks CEEMEA (Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa) şi Ministerul Educaţiei.

Începând cu data de 16 ianuarie, la dispoziţia elevilor şi a profesorilor din şase şcoli clujene există două resurse de care aceştia se pot folosi oricând pentru a înţelege mai bine fenomenele ştiinţifice şi pentru a face lecţiile la clasă mai atractive.

Şcolile pilot din judeţul Cluj în care s epune în practică acest proiect sunt Şcoala „Ioan Bob”, Şcoala Horea, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Dej, Colegiul Naţional „Mihai Viteazu” din Turda şi Liceul Teoretic „Pavel Dan” din Câmpia Turzii.

Discovery în sala de clasă

„Ceea ce ne propunem prin aceasta iniţiativă este să aducem lumea Discovery în sala de clasă, stimulând curiozitatea firească a elevilor faţă de ştiinţă, dar şi să integrăm resursele audio-video şi new media în procesul de educaţie. Discovery Channel a ştiut întotdeauna să prezinte lumea din jurul nostru într-un mod captivant, iar copiii pot beneficia acum de acest mod de a asimila informaţia”, a explicat ieri Anca Hodorogea, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj (ISJ) Cluj.

Ghiduri practice

Televiziunea Discovery Channel Romania va difuza o serie de programe educative în fiecare zi, de luni până vineri, la ora 14.00 şi apoi în reluare - iniţial a doua zi, de la ora 08.00, apoi în cadrul unui bloc de programe dedicat, sâmbătă şi duminică. Programele prezintă subiecte ştiinţifice, de la chimie şi matematică, fizică, biologie şi ecologie până la invenţii. Acestea au fost special selectate pentru a-i ajuta pe elevii claselor V - XII să înţeleagă mai bine fenomenele ştiinţifice, transmiţând mesajul că ştiinţa este un domeniu interesant şi captivant. Programele vor fi dublate în limba română, fără a avea pauze publicitare.

De asemenea, există şi site-ul scoala.discovery.ro, un portal dedicat profesorilor, care pot descărca de aici materiale-suport care pot fi folosite la clasă, cu elevii. Site-ul include o grilă de programe şi un Ghid pentru profesori complet, despre fiecare episod, prezentând obiectivele lecţiei, seturi de întrebări care să îi apropie pe elevi de conţinut, propuneri de activităţi în clasă şi definiţii pentru termenii de vocabular.

Emisiunile educative din cadrul proiectului sunt transmise doar pe canalul Discovery Channel. Pe site nu pot fi vizualizate emisiunile şi nici nu pot fi descărcate materiale video online.

Programul pilot, iniţiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, se va desfăşura pe timpul unui an, iar dacă va avea succes, va fi implementat şi la alte şcoli.

Ultimele Stiri
abonare newsletter