Actualitate

Spitalul de Copii nu va mai fi „împrăştiat” în tot oraşul

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/11_ziua/spitalul-de-copii.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Anul acesta va fi realizat studiul de proiect pentru realizarea unui spital de copii monobloc. Cel de acum este pavilionar şi din acest motiv activitatea este îngreunată, susţine conducerea Spitalului de Copii Cluj-Napoca.</p>

Spitalul de Copii a primit, prin donaţie, de la Asociaţia Little People, aparatură în valoare de 210.000 euro cu ajutorul căreia va fi salvată viaţa născuţilor prematur care nu pot respira fără un aparat de ventilaţie mecanică.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ar putea să nu mai funcţioneze în mai multe clădiri, aşa cum este în prezent. Cornel Aldea, managerul spitalului, a declarat ieri că în acest an, cu ajutorul Consiliului Judeţean, va fi realizat studiul de proiect pentru a avea un spital monobloc. Această înseamnă că spitalul nu va mai fi pavilionar cum este în momentul de faţă ci va funcţiona într-o singură clădire, unde vor fi concentrate toate secţiile.

„Un vis mai vechi de al nostru este realizarea unui spital de copii monobloc. Acest spital este împrăştiat acum în tot oraşul, este format din clădiri vechi, iar realizarea unui spital monobloc va îmbunătăţi, printre altele, calitatea actului medical”, a afirmat Cornel Aldea.

Spitalul de Copii funcţionează acum în mai multe clădiri situate pe străzile Moţilor, Republicii, B.P. Haşdeu, Crişan, Victor Babeş, Câmpeni, Donath şi Ospătăriei.

Aparatură de 210.000 euro donată de Little People

Dorinţa înfiinţării unui spital monobloc a fost făcută publică de conducerea spitalului cu ocazia festivităţii de primire a aparaturii donate de Asociaţia Little People.  Spitalul a primit aparatură în valoare de 210.000 euro, iar printre aparatele primite se află un sistem Prometheus de epurare extra-renală pentru insuficiență hepatică și pentru secția de dializă, un microscop pentru aplicații în diagnosticul anatomopatologic și citologic, un ventilator pentru nou născuți pentru secţia de terapie intensiva a spitalului, un aparat de  ecocardiografie şi un sistem de videocapsulă endoscopică.

Eniko Kovacs, şeful secţiei Anestezie Terapie Intensivă (ATI), a explicat că aparatul de ventilaţie mecanică este folosit pentru nou-născuţii prematur care nu pot respira fără un astfel de aparat. „90% din copiii născuţi prematur nu pot respira singuri, iar acum, cu acest aparat, putem ajuta să respire copiii cu greutatea de la jumătate de kilogram în sus. Până acum nu am avut acest aparat şi eram nevoiţi să îl împrumutăm”, susţine doctorul Kovacs.

Diagnostic mai precis

Printre aparatele donate se numără şi un sistem de videocapsulă endoscopică. Acesta poate să depisteze hemoragii ascunse, dar şi alte boli ale intestinului subţire. „Am visat la o videocapsulă endoscopică încă din anul 2000 când s-a lansat. Cu ajutorul ei, copiii nu mai trebuie să înghită un tub sau să fie supuşi unor manevre chirurgicale pentru un diagnostic. Este înghiţită capsula care captează 50-60.000 de imagini şi oferă un diagnostic precis”, subliniază Daniela Şerban, medic primar cu supraspecializare în gastroenterologie, sistem video capsulă endoscopică.




Ultimele Stiri
abonare newsletter