Actualitate

Episcopia Oradiei doreşte să revină la Mitropolia Ardealului de la Sibiu

<p>Episcopia Oradiei ar putea reveni în jurisdicţia canonică a Mitropoliei Ardealului de la Sibiu, în urma hotărârii Adunării Eparhiale a episcopiei Oradiei şi a solicitării adresate către Sfântul Sinod.</p>

 

Potrivit prof. univ. dr. Cornel Durgheu, membru în Adunarea Eparhială ce a avut loc în 28 ianuarie, prezidată de Preasfinţitul Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, cei 27 de membri prezenţi, din 30, au votat în unanimitate acest demers.

„Revenirea Episcopiei Oradiei în jurisdicţia canonică a Mitropoliei Ardealului cu sediul la Sibiu este nu doar o reparaţie istorică, de realipire la mitropolia-mamă, ci şi o îndreptare morală. A fost o mare supărare şi umilire a Mitropoliei Ardealului când a fost atât de mult spaţiu din ea rupt şi ataşat Clujului, acum şapte ani, în 2005, pentru a onora, de fapt, marea personalitate Antonie Plămădeală, care s-a prăpădit anul trecut. S-a rupt în două Mitropolia Ardealului şi s-au făcut două mitropolii transilvane”, a declarat luni, pentru Agerpres, prof. univ. Cornel Durgheu.

De asemenea, prof. Durgheu a menţionat „relaţia formidabilă” pe care Episcopia Oradiei a avut-o de secole cu Sibiul, făcându-se, dacă şi Sfântul Sinod, va aproba, 'o reparaţie cum se cuvine' Bihorului, Crişanei, revenind la mitropolia-mamă.

Potrivit aceleaşi surse, din Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului au cerut să treacă din nou la Sibiu, pe lângă Episcopia Oradiei şi cea din Alba, iar din Banat, Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Potrivit site-ului basilica.ro, hotărârea Adunării Eparhiale a Episcopiei Oradiei va fi supusă dezbaterii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în proxima şedinţă de lucru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter