Actualitate

Triplă aniversare la Filarmonica de Stat Transilvania

<p>La sfârşitul săptămânii trecute, în foaierul Casei de Cultură a Studenţilor s-a desfăşurat festivitatea de premiere ai membrilor de onoare al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.</p>

E vorba de membri fondatori ai Orchestrei simfonice, ai Corului şi ai Cvartetului Transilvan. De asemenea, tot vineri a avut loc şi vernisajul expoziţiei intitulate „Povestea Filarmonicii în imagini”. Ceremonia a avut loc cu ocazia împlinirii a 55 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii.

Directorul instituţiei, Marius Tabacu, a declarat că „profesioniştii instituţiei pe care o conduce meritau din plin să fie sărbătoriţi, la 55 de ani de la prima apariţie scenică a Orchestrei simfonice, 40 de ani de la înfiinţarea Corului şi 25 de ani de la fondarea «Cvartetului Transilvan»”.

„Avem azi parte de o inflaţie de sărbători, una dintre putinele inflaţii de care ne bucurăm. Sunt foarte fericit că sunt mulţi tineri în formaţiile Filarmonicii. Şi sunt şi mai fericit că la acestă ceremonie au venit colegi veşnic tineri. Fiecare sărbătoare aduce mici daruri şi vi le înmânez, de îndată. Nu sunt valoroase din punct de vedere material, dar sunt foarte valoroase spiritual, pentru că voi, cei premiaţi, aţi pus bazele tradiţiei Filarmonicii Transilvania. Ceea ce aţi făcut dumneavoastră se aude şi acum pe scenă. Aşa ceva nu se uită. Pe diplome este scris că datorită dumneavoastră Filarmonica există. Vă promit că peste 20 de ani, când Filarmonica va împlini 75 de ani de existenţă, vă voi oferi alte diplome”, le-a spus muzicienilor directorul Marius Tabacu.

Printre cei premiaţi la festivitate s-au numărat muzicienii Vasile Curta, Alexandru Barabaş, Andrei Bolog, Ioan Goilă, Gheorghe Muşat, Vasile Oprea, Octavian Simon, Andras Arpad, Liliana Arcu, Ladislau Varga, Ioan Haplea, Maria Furdui, Ioan Munteanu şi Ciprian Rusu.

Referindu-se la prezenţa prestigiosului dirijor Emil Simon la această festivitate, directorul Marius Tabacu a declarat, că „marele muzician este deodată cu Filarmonica, din 1956, la început ca pianist, apoi, din 1960, ca dirijor. Emil Simon este părintele Filarmonicii, alături de Antonin Ciolan”.

Filarmonica de Stat Transilvania a marcat tripla aniversare printr-un concert extraordinar, susţinut la Casa de Cultură a Studenţilor, în faţa unei săli arhipline. În deschiderea concertului, Cvartetul Transilvan a interpretat lucrări de Joseph Haydn şi Paul Constantinescu. Orchestra Filarmonicii a prezentat publicului, sub bagheta dirijorală a Corneliei von Kerssenbrock (Germania), Uvertura „Romeo si Julieta” de Ceaikovski, iar împreună cu Corul Filarmonicii, dirijat de Cornel Groza – „Carmina Burana” de Carl Orff.

 

abonare newsletter