Actualitate

Atenţie! Urmează 5 zile de ger

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/30/03 oameni pe strada iarna rp 09.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: right;" />Judeţul Cluj se află sub cod galben de ger până pe 3 februarie, alături de alte 36 de judeţe. Ce sfaturi au medicii?</p>

În această perioadă când aproape în toată ţara se aşteaptă temperaturi între -25 şi -15 de grade, medicii sfătuiesc populaţia să evite deplasările şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. La nivel naţional, s-au înregistrat două decese din cauza hipotermiei.

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că, în intervalul 28 ianuarie- 3 februarie, în Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania şi Maramureş vremea va fi geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, astfel încât temperaturile minime se vor încadra pe arii extinse între -25 şi -15 grade, iar cele maxime din timpul nopţii vor fi negative. Sub incidenţa codului galben de ger au intrat majoritatea judeţelor din ţară, cu excepţia Satu-Mare, Bihor, Arad, Timiş şi Caraş-Severin.

Două decese din cauza temperaturilor scăzute

Potrivit Biroului de Presă al Ministerului Sănătăţii, sâmbătă, la nivel naţional, serviciile de ambulanţă şi echipajele SMURD au transportat 230 de persoane fără adăpost la spitale sau în locurile special amenajate pentru această perioadă cu temperaturi scăzute. Din cele 230 de persoane, 103 au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 43 încă se mai află internate şi primesc asistenţă medicală.

Ieri a fost înregistrat şi un deces, în judeţul Botoşani. Este vorba despre un bărbat care a fost găsit duminică dimineaţă într-o locuinţă improvizată din localitatea Botoşani.
De la avertizarea cod galben de ger şi până duminică, la nivel naţional s-au înregistrat două decese din cauza hitopermiei severe.

Populaţia trebuie să evite deplasările

În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, medicii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate: căciuli, mănuși, fulare.

Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea unui medic).

Este recomandat ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.

abonare newsletter