Actualitate

Manifestări dedicate memoriei Mitropolitului Bartolomeu, la 1 an de la plecarea pe drumul veșniciei

<p>Împlinirea unui an de la plecarea spre Împărăția Cerurilor a Părintelui nostru, Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu reprezintă un binecuvântat popas duhovnicesc de pomenire și rugăciune pentru odihna și fericirea sufletului său nobil.</p>

Astfel, parastasul la un an pentru vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu va avea loc în ultima duminică a acestei luni, pe data de 29 ianuarie 2012, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Întrucât data de 31 ianuarie, data propriu-zisă în care Mitropolitul Bartolomeu a părăsit această lume, este într-o zi peste săptămână, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei a considerat că este potrivit pentru credincioşii clujeni să-şi comemoreze păstorul plecat în eternitate în duminica din 29 ianuarie. Cu acest prilej, va fi oficiată Liturghia arhierească de către un sobor de preoţi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei şi cu Preasfinţitul Episcop Vasile. Din sobor vor face parte membrii Permanenţei şi cei nouă protopopi ai Arhiepiscopiei.

După încheierea Liturghiei și a Parastasului din Catedrală, soborul de ierarhi și preoți, însoțiți de credincioși va coborî în cripta de sub demisolul Catedralei unde va rosti o rugăciune și la mormântul regretatului ierarh.

Pentru a marca și din punct de vedere cultural acest moment dedicat memoriei Mitropolitului Bartolomeu, în seara de vineri, 27 ianuarie 2012, în sala mare a Muzeului Mitropoliei Clujului, din demisolul Catedralei, va avea loc o seară de poezie dedicată ierarhului și omului de litere Valeriu Anania. În cadrul acestei seri, după cuvântul de deschidere al Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, actorul Dorel Vișan va rosti o suită din poeziile cele mai reprezentative ale regretatului ierarh, iar corala „Psalmodia Transylvanica” va interpreta câteva cântări din repertoriul religios și laic.    

Tot în această suită de evenimente culturale și religioase, puse sub semnul memoriei Mitropolitului Bartolomeu, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca va organiza vineri, 27 ianuarie 2012, în Aula „Nicolae Ivan”, un moment cultural dedicat Doinei și dorului, la care etnologul Gelu Furdui va susține o comunicare, iar corala „Psalmodia Transylvanica”, dirijată de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu va ilustra muzical tema propusă. Această manifestare se înscrie deja într-o tradiție a Facultății de Teologie și deschide sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, patronii spirituali ai învățământului teologic.       

La aceste evenimente culturale și religioase sunt invitaţi să participe toţi cei care l-au cunoscut, iubit şi apreciat pe Vrednicul de pomenire Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu, care, prin viaţa, personalitatea şi prin activitatea lui, a marcat în mod ireversibil şi definitiv lumea clujeană, în care el a trăit şi cu care s-a identificat până la moarte.

Primul Mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, a trecut la cele veşnice pe 31 ianuarie 2011, la vârsta de 89 de ani şi a fost înmormântat în Cripta Ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter