Actualitate

Bolnavii „întârziaţi” riscă să rămână fără compensate

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/26/07 farmacie piata mihai viteazul_ft 04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cei care se îmbolnăvesc la sfârşit de lună riscă să rămână fără medicamente compensate.</p>

Sănătatea a fost, în ultima perioadă, un domeniu care a încins spiritele. După ce proiectul Legii Sănătăţii a fost retras pentru a fi modificat, acum medicii de familie sunt în alertă, îngrijoraţi de soarta pacienţilor lor.

Luna aceasta, medicii de familie încheie noile contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi nemulţumirile lor ies din nou la iveală. Potrivit contractului - cadru, prescripţia medicamentelor compensate ar putea depinde de ziua în care pacientul ajunge la medic. Astfel, persoanele care se îmbolnăvesc la începutul lunii au mai multe şanse să primească reţete gratuite sau compensate. Şi asta pentru că, în noul contract, medicii au un număr fix de pacienţi care trebuie consultaţi, dar şi un plafon maxim pentru medicamentele acordate.

Medicii de familie sunt nemulţumiţi

„Plafonul pentru medicamente a fost şi în contractele vechi, dar nu s-a aplicat niciodată şi sperăm că nu se va aplica nici acum, deşi este prevăzut în noile norme. Există însă şi o altă prevedere la fel de rea. Fiecare medic are o limită de 20 de pacienţi consultaţi pe zi. Dacă programezi mai mulţi, termini norma lunară mai devreme, iar pacienţilor pe care îi vezi peste această normă nu mai poţi să le eliberezi reţete compensate. Şi vorbim aici de oameni în vârstă, pensionari, care abia trăiesc de la o zi la alta. Dacă nu le eliberezi medicamente compensate îi laşi fără mâncare sau fără căldură, ceea ce pentru ei ar fi fatal”, a explicat dr. Doina Mihai, medic de familie.

Ce spun pacienţii

„O să rămânem fără medicamente şi o să murim, cam asta e. Ne-au luat din fiecare, ba din pensie, ba din ajutoare sociale, acum ne iau şi medicamentele compensate. Păi, în cazul ăsta, eu nu pot să le mai cumpăr, pentru că abia îmi ajunge pensia acum, darmite dacă voi da bani şi pe medicamente. Ce să mai zic, aşa e la noi”, a spus cu tristeţe Neculai Jura, un pensionar în vâstă de 70 de ani. Şi nu este singurului dezamăgit.

Ioana Oros, şi ea femeie în vârstă care a muncit toată viaţa în fabrică ca să ajungă la bătrâneţe să nu îşi aprindă focul în sobe ca să facă economie, spune că nu se mai aşteaptă la nimic bun: „E din ce în ce mai rău. Nu se poate ca după 30 de ani de muncă să nu fii în stare să duci o viaţă decentă. Să te culci tot timpul cu grija zilei de mâine, că ba nu ai ce mânca, ba nu ai cu ce să plăteşti întreţinerea. E păcat, zău aşa, să trăieşti în acest fel”, spune dezamăgită Ioana Oros.

Nici cei tineri nu sunt extrem de încântaţi de idee, fiind siguri că ei nu vor mai beneficia deloc de compensate, în condiţiile în care pensionarii au întâietate. „E şi normal, dar ei vor lua tot, iar noi nimic. Plătim CAS-ul degeaba”, spune la rândul său Ionuţ Pop, de 23 de ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter