Actualitate

Dan Puric îşi aduce „Visul” la Cluj

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/26/06 dan.puric.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Spectacolul este o combinaţie între pantomimă, teatru-dans şi teatru-gest.</p>

Celebrul actor Dan Puric revine la Cluj-Napoca, în data de 13 februarie, cu spectacolul „Visul”, un one man show al unui maestru al pantomimei şi al expresivităţii corporale.

Spectacolul va avea loc de la 19, la Opera Maghiară de Stat Cluj.

Un alt fel de Charlie Chaplin

Totul explodează la Dan Puric. Privirea sa, bucuria de a trăi, viziunea poetică, talentul său de actor, de regizor, de coregraf. Creaţiile lui constituie chintesenţa paradoxurilor şi incoerenţelor naturii umane. Cu umorul său specific, Dan Puric se apropie şi ne aminteşte de Charlie Chaplin. Cu arta sa de a improviza, Dan Puric reuşeşte de fiecare dată să prezinte alt spectacol. Dan Puric este un dansator debordant de step şi un pantomim. Astfel, el reuşeşte, de unul singur, să pună pe picioare un program care entuziasmează publicul. Dan Puric este mai mult decât atât. El este un comedian de prima mână şi un adept convins al umorului negru. Această combinaţie îl face pe Dan Puric să fie unic.

Spectacolul „Visul”, situat între pantomimă, teatru-dans şi teatru-gest, a fost distins cu premiul special al Festivalului de Pantomimă de la St. Croix - Elveţia (1992) şi cu un premiu special la Programul Chicago Artist International (1996).

Într-o lume care îşi inhibă reacţiile emoţionale sau mimează reacţii contrare, spectacolul lui Dan Puric a adus emoţia proaspătă, tulburătoare a artistului care, dezbrăcat de haina cliseelor textului, ne dăruieşte inima lui.

Tablouri dansante

Construit dintr-o serie de imagini gestuale, dans, expresivitate la maximum, „Visul” are meritul de a surprinde publicul, de a-l incita. Tablourile dansante ale lui Dan Puric se cer descifrate, dincolo de tutela cuvântului. E un risc asumat de creator. Vom înţelege mesajulul actorului? Poate, nu de fiecare dată. E riscul acestui gen de spectacol, tocmai din cauza ambiguităţii unui asemenea limbaj. Aşadar, de la umor la poezie - prin intermediul pantomimei, al comediei mute, al dansului şi al stepului.

„Acest one-man show s-a născut în timp, am tot adăugat câte un moment şi n-am apucat să schimb nimic, iar el s-a instalat în mine, aşa încât nu mai pot scăpa. Cu ajutorul lui spun ceva despre faptul că suntem incapabili să vorbim despre lumea noastră interioară, ne e teamă, de-asta şi dragostea e o vorbă folosită pentru a exprima un nivel superficial, care implică doar erotismul. Teatrul pe care îl fac stârneşte reacţii ale eului nostru profund, e un act de recunoastere la care oamenii participă cu uimire, amintindu-şi de ei înşişi”, şi-a caracterizat Dan Puric spectacolul şi limbajul în care lucrează.

Biletele la spectacol costă între 60 şi 70 de lei, în funcţie de categorie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter