Actualitate

Clujenii, provocaţi să facă filme scurte

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/26/06 festival tres court.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Festivalul de Foarte Scurt Metraj „Très Courts” are loc în fiecare an simultan în 80 de oraşe din 17 ţări.</p>

Clujenii amatori de regie de film sunt provocaţi să intre în competiţia pentru a participa la Festivalul de Foarte Scurt Metraj „Très Courts”. Data limită pentru cei interesaţi să-şi înscrie filmele în competiţie este 9 martie. Filmele vor fi însoţite de formularul de înscriere (disponibil pe site-ul www.trescourt.ro) şi trebuie trimise pe adresele Institutelor Franceze din Cluj, Iaşi sau Timişoara. Singura condiţie impusă este ca durata filmului să nu depăşească 3 minute. Sunt acceptate toate genurile - ficţiuni, documentare, animaţie, inclusiv filme realizate cu telefonul mobil. Participarea este gratuită.

În luna martie, un juriu format din specialişti ai audiovizualului, membri ai reţelei culturale francofone şi parteneri va selecţiona în jur de 20 de filme româneşti care vor alcătui selecţia „Around the Très Courts România 2012”. Aceasta va fi proiectată în perioada 3-5 mai 2012, alături de selecţia internaţională, în aproximativ 25 de oraşe din ţară participante la festival, filmele româneşti ajungând la peste 6.000 de spectatori. Filmele româneşti selecţionate se vor întrece pentru Premiul juriului şi pentru Premiul Publicului. Aceste premii constau din trofee, smartphone-uri oferite şi de un sejur de trei nopţi la Cluj-Napoca în perioada Festivalului de Film Transilvania, cu participare la proiecţiile şi evenimentele TIFF.

Pentru prima dată în acest an, Organizaţia Internaţională a Francofoniei va acorda un premiu special celui mai bun film românesc care utilizează limba franceză şi/sau care abordează una dintre temele referitoare la drepturile omului, pace şi democraţie, diversitate lingvistică şi culturală, dezvoltare solidară şi durabilă. Premiul este în valoare de 250 de euro.

Din 1991, Festivalul de Foarte Scurt Metraj „Très Courts” încearcă să promoveze filmul foarte scurt în întreaga lume. Ajuns în România din 2007 la iniţiativa Institutului Francez Cluj, acest festival a cunoscut de la an la an o extindere tot mai mare, fiind în prezent difuzat, simultan în luna mai, în aproximativ 80 de oraşe de pe glob, dintre care în jur de 25 de oraşe în România.

Încă de la prima ediţie în România s-a dorit încurajarea talentelor şi a creaţiei cinematografice locale. De aceea a fost creată competiţia specială de scurt metraje româneşti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter