Actualitate

Vaccin antigripal, doar pe bani

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/25/04 vaccin3.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministerul Sănătății a stopat campania de vaccinare din cauza unor probleme la vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino. Persoanele care beneficiază în mod normal de vaccinul antigripal gratuit sunt nevoite acum să îl cumpere din farmacie.</p>

În județul Cluj, aproximativ 10.000 de doze de vaccin nu au mai putut fi utilizate după oprirea campaniei gratuite de vaccinare.

Campania de vaccinare antigripală a fost oprită de Ministerul Sănătății în urmă cu mai bine de o săptămână din cauza unor nereguli la vaccinul produs de Institutul Cantacuzino din București. În acest moment nu se cunoaște care este data reluării campaniei.

„Ministerul Sănătății a sistat campania de vaccinare în urmă cu aproximativ o săptămână. Încă nu ne-a fost comunicată nicio informație cu privire la data reluării campaniei”, a precizat dr. Mihai Moisescu, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj. El a mai spus că persoanele care beneficiază de vaccinul gratuit și doresc să se imunizeze în această perioadă se pot adresa medicului de familie, iar acesta le va recomanda achiziționarea contra cost, din farmacie, a unui alt vaccin, prețul unui vaccin fiind de aproximativ 35 lei.

Medicii de familie au primit vestea de la pacienți

O parte din medicii de familie clujeni sunt nemulțumiți de faptul că Ministerul Sănătății nu le-a trimis o informare oficială cu privire la oprirea campaniei de vaccinare. „Eu sunt puțin revoltată pentru că am aflat de la pacienți despre oprirea campaniei. Din moment ce toate informațiile ne sunt trimise pe e-mail, cred că se putea trimite și o informare cu privire la acest aspect”, a afirmat medicul de familie Sorina Pop.

În această perioadă în care vaccinurile lipsesc, medicii recomandă imunizarea împotriva gripei celor care sunt la risc mare de a se îmbolnăvi, iar pentru ceilalți recomandă vitaminizare, evitarea zonelor aglomerate și respectarea regulilor de igienă pentru prevenirea gripei, în special spălatul pe mâini cu apă şi săpun.

Cine beneficiază de vaccin gratuit

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, de vaccinarea antigripală gratuită beneficiată persoanele cu vârsta peste 65 de ani şi cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare sau boli metabolice, dar şi copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, precum şi personal medical.

abonare newsletter