Actualitate

Medicii şi profesorii au ieşit în stradă

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/24/03 fsli protest invatamant _sc_69.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Peste 400 de angajaţi din sistemul sanitar şi din învăţământul preuniversitar clujean au pichetat ieri, timp de două ore, Prefectura Cluj.</p>

Sindicaliştii cer, pe lângă revendicările proprii, demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.

Aproximativ 450 de angajaţi din sistemul sanitar şi din învăţământul preuniversitar clujean au ieşit ieri în stradă, protestând în faţa Prefecturii Cluj timp de două ore. Înarmaţi cu pancarde de genul „Noi vrem să vindecăm bolnavii, nu să îi îmbălsămăm”, „Daţi înapoi ce aţi luat”, sau „Funeriu, sforar cu XI clase”, scandând lozinci ca „Jos Guvernul”, „Jos Băsescu” şi „România, stat poliţienesc”, participanţii la protest şi-au vărsat năduful în stradă.

Profesorii ameninţă cu greva generală


Cu toate că mitingul a fost unul comun, dorinţele sindicaliştilor diferă între ele.

Cadrele didactice sunt supărate că în acest an nu se acordă nicio majorare a salariilor personalului din învăţământ, astfel că nu se poate recupera reducerea cu 25% a salariilor. Sindicaliştii din educaţie mai cer eşalonarea plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, până în 2016, precum şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

Lucia Cojocaru, lider al FSLI Cluj, a declarat că va înmâna o listă cu aceste doleanţe prefectului Florin Stamatian. „Între timp, se strâng semnături pentru declanşarea grevei generale. Nu se mai poate aşa. Nu suntem deloc băgaţi în seamă de nimeni, cu atât mai puţin de Daniel Funeriu. Atunci cerem şi demisia Guvernului şi a lui Băsescu, că efectiv, îşi bat joc de oameni”, a spus Lucia Cojocaru.

O altă protestatară de la FSLI, extrem de supărată, s-a apucat să strige mai abitir ca restul sindicaliştilor „Jos Guvernul”. „Sunt foarte supărată pe situaţia actuală. Am fost profesoară mai bine de 30 de ani, am format tineri, am lucrat cu copii şi acum am o pensie de 11 milioane de lei. Păi asta e viaţă? Guvernul actual e corupt, e mizerabil, trebuie să lase locul altcuiva”, s-a plâns femeia.

Se cere reformă reală în sănătate


Pe de altă parte, cei din sistemul sanitar doresc revenirea la salariile din iunie 2010, locuri de muncă sigure, stoparea creşterii preţurilor şi modificarea Codului Muncii. Referitor la sistemul sanitar, sindicaliştii solicită o reformă reală a sistemului sanitar şi deblocarea posturilor din sănătate.

Ştefan Roman, lider al sindicatului Sanitas Cluj, a spus că nu este posibilă o reformă în care să se treacă direct de la stat la privat, ca să nu mai înţeleagă nimeni nimic. „Avem nevoie de un sistem sanitar care să se centreze pe pacient, pe cel care are nevoie de serviciile noastre. Bineînţeles, atenţia trebuie îndreptată şi asupra cadrelor medicale. Oamenii sunt supăraţi, nu mai au răbdare şi s-au săturat de promisiuni care nu duc la nimic. Vor fapte reale, care să le influenţeze viaţa în bine, nu să o ducă din rău în mai rău”, a precizat Ştefan Roman.

În cazul în care doleanţele nu le vor fi satisfăcute, s-ar putea ca cei de la SANITAS să includă în cererile lor şi demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.

Sindicaliştii au mai anunţat că dacă nu se caută soluţii pentru crearea unui adevărat dialog social, vor continua organizarea protestelor în toată ţara.
Acesta este primul miting organizat al sindicaliştilor din domeniul sănătăţii şi al educaţiei, după 11 zile de proteste ale societăţii civile. Liderii de sindicat au explicat că au dorit să se delimiteze de restul protestelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter