Actualitate

PFA-urile din Cluj au datorii de 20 mil. lei la asigurarea de sănătate

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/23/02 casa de asigurari de sanatate cas rp 02.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Persoanele fizice autorizate (PFA) și cei cu profesii liberale din Cluj sunt datori cu peste 20 de milioane la plata asigurării de sănătate obligatorie. Majoritatea refuză să plătească sumele datorate.</p>

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj a trimis anul trecut 7.650 notificări pentru plata datoriilor, dar numai 1.430 de persoane au dorit să își clarifice situația.

Persoanele fizice autorizate, dar și cei care practică profesii liberale au început să primească notificări din partea CAS Cluj pentru plata asigurării de sănătate încă din anul 2010. Potrivit datelor CAS Cluj, instituția a trimis anul trecut 7.650 astfel de notificări.

„În anul 2011, CAS Cluj a emis un număr de 7.650 notificări pentru persoanele identificate (în baza de date comunicată instituției noastre de către Administrația Națională de Administrare Fiscală) pentru persoanele identificate cu venituri impozabile asupra cărora se datorează contribuția la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) și care nu și-au îndeplinit obligația de a-și declara la CAS Cluj aceste venituri și de a achita contribuția datorată la fondul de sănătate asupra lor” a explicat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj.

Doar 1.430 au vrut să își plătească datoriile

Reprezentanții instituției au mai spus că din cei 7.650 notificați, doar 1.430 de persoane s-au prezentat la sediul CAS Cluj în vederea clarificării situației lor. Odată cu prezentarea la ghișeele Casei, li s-au emis deciziile de impunere pentru recuperarea sumelor datorate. De asemenea, au fost emise decizii de impunere și pentru cei care nu s-au prezentat la CAS.

„Pentru un număr de 5.793 persoane dintre cele notificate și care nu s-au prezentat la sediul nostru în vederea clarificării situației lor, s-au emis decizii de impunere din oficiu prin care s-a stabilit o sumă datorată în valoare totală de 20.265.968 lei”, a subliniat Crina Grozav.

În cazul celor care nu și-au plătit sumele datorate în urma deciziilor de impunere, CAS Cluj a demarat procedura de executare silită. Astfel, în anul 2011 au fost emise 4.050 de somații și titluri executorii prin care s-a stabilit o sumă datorată în valoare de peste 14,4 milioane lei.

Legea obligă PFA la plata asigurării de sănătate

În cazul PFA și persoanelor cu profesii liberale, legea îi obligă la plata asigurării de sănătate, chiar dacă nu au obținut profit în urma activității desfășurate și chiar dacă lucrează și cu carte de muncă, pe lângă activitatea de PFA.

Ultimele Stiri
abonare newsletter